Veteranen Search Team
Veteranen Search Team Foto: Veteranen Search Team

Donatie voor het Veteranen Search Team

Algemeen

Son en Breugel - Tijdens de Ondernemersavond op 6 april a.s. reikt de Lionsclub Son en Breugel zoals gebruikelijk de titels voor de Ondernemer en Starter van het Jaar uit. Maar er worden ook jaarlijks goede doelen gesteund met de opbrengst van de avond; dat zijn stuk voor stuk organisaties en initiatieven die zich inzetten voor de gemeenschap en onze medemensen. Met de opbrengsten, bijeengebracht door de vele sponsors en bezoekers, kunnen de Lions effectief uitdragen waar ze voor staan: ‘Lions helpen’.

Redactie: Jürgen Feuerriegel

Het Veteranen Search Team (VST) is dit jaar een van die goede doelen; het is een landelijk werkende stichting met als doel de politie te helpen bij het opsporen van vermiste personen.

De stichting bestaat voor 85% uit (actief dienende) veteranen en voor 15% uit vertegenwoordigers van andere geüniformeerde diensten (politie, brandweer). Naast de ervaring die leden hebben opgedaan in diverse crisisgebieden over de hele wereld, worden ze verder ontwikkeld door trainingen van externe trainers en interne kennisbronnen. Zo bundelen ze de kracht en kennis van veteranen en overig geüniformeerd personeel. Hun onderscheidend vermogen ligt in het handhaven van discipline, respect voor de zaak en de participatiedrang onder de nu ruim 2600 vrijwilligers.

Een klein deel van de vrijwilligers is tijdens uitvoering van vredesmissies in het verleden psychisch beschadigd geraakt. Deelname aan de inzet van de stichting geeft kracht en kameraadschap, wat herstel bevordert. Daar waar mogelijk ondersteunt de stichting de vrijwilligers in het stellen van doelen en het behalen daarvan.

Het Veteranen Search Team is sinds de oprichting in 2017 volledig afhankelijk van sponsoring en donaties. De vrijwilligers zijn middels een alarmsysteem op hun mobiele telefoon binnen twee uur overal in het land beschikbaar op verzoek van de politie. Jaarlijks ontvangen ze ongeveer 110 hulpvragen van de politie, waarbij in ongeveer de helft van de gevallen de vermiste persoon wordt gevonden (waarvan circa 70% bij vondst helaas overleden is). Niet voor niets is de lijfspreuk van het VST ‘Altijd kalm en paraat’, en voeren ze de uil als mascotte.

Het zoekwerk wordt gedaan met zeer professionele apparatuur zoals drones en met behulp van spoorzoekers. De stichting is zes jaar geleden ontstaan toen een aantal veteranen spontaan hielp bij het zoeken naar Anne Faber. Vervolgens werd de landelijke organisatie met het hoofdkwartier in Zeist opgericht.

Kees de Rijke, zelf ex-militair en voorzitter van de VST, is dankbaar voor de steun van de Lions Club Son en Breugel: “Een lid van de Lionsclub is zelf ook lid van het Veteranen Search Team, en het team heeft in het recente verleden geholpen bij een zoekactie in Son en Breugel.”

De Lions Club Son en Breugel heeft recentelijk een donatie gedaan aan de stichting VST. Met deze bijdrage heeft de stichting een nieuwe drone kunnen aanschaffen, waardoor ze hun speurwerk nog effectiever kunnen uitvoeren. De Rijke is bijzonder verheugd over deze bijdrage en benadrukt dat het niet alleen om de materiële steun gaat, maar ook om de erkenning en ondersteuning van hun belangrijke werk. 

Ondertussen vinden er in Den Haag gesprekken plaats over een structurele financiering van het VST door de overheid. Ook de politiek erkent steeds meer de maatschappelijke meerwaarde van dit belangrijke werk. Meer informatie over het VST is te vinden op https://veteranensearchteam.nl. De stichting hoopt binnenkort in Den Haag te bespreken of ze een subsidie van het rijk kunnen ontvangen, en deze maatschappelijke steun zal daarbij zeker helpen.