Hans, Esther en David Bies en de vriendin van David samen op de foto in Italië
Hans, Esther en David Bies en de vriendin van David samen op de foto in Italië Foto: Ingezonden

Een stukje Son en Breugel in Toscane

Algemeen

Son en Breugel/Toscane - In juli 2006 verhuisden dorpsgenoten Hans en Esther Bies samen met hun zoon naar Italië, een land dat ze beter leerde kennen toen ze op vakantie waren in Oostenrijk in 1989. Door het slechte weer in Oostenrijk reisden ze door naar Italië, en kwamen terecht in Montepulciano in Toscane.

Redactie: Corry van Asseldonk

Daar begon hun voorliefde voor Italië en zij keerden ook de jaren erna tijdens vakanties terug naar Toscane, hun favoriete provincie. Zo leerden ze de prachtige dorpjes en steden, de monumentale huizen, de heerlijke Toscaanse keuken en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Italiaan kennen.

Steeds als ze terug waren uit het zonnige Italië, was er het gemis. Vooral bij Hans, want die miste zelfs het Italiaanse licht, waar hij in zijn werk als restaurateur van oude schilderijen en schilder van abstracte kunst ook vaak mee werkte. En zo ontstond bij Hans en Esther het idee om te verhuizen naar Italië. Het idee veranderde in een besluit en de voorbereidingen werden gestart.

Zelf noemt ze het besluit toen een egoïstisch besluit

“Makkelijker gezegd dan gedaan”, vertelt Esther. “Ik had tot 2000 mijn eigen juwelierszaak in Son en Breugel, juweliershuis Bogers, en Hans was restaurateur en kunstschilder met een eigen zaak in Eindhoven. Dus we hadden allebei een geweldig netwerk met vrienden en woonden ook fijn in onze boerderij in Breugel. Onze zoon David was op dat moment iets ouder dan 8 jaar.” Zelf noemt ze het besluit toen een egoïstisch besluit.

Onderzoeken
De voorbereidingen bestonden uit het onderzoeken hoe bijvoorbeeld de seizoenen zijn, welke scholen zijn er, hoe zijn de mensen, hoe gaat het met de huizenmarkt, en nog tientallen andere vragen werden onderzocht. Zo ontdekten ze ook dat er veel bureaucratische zaken geregeld zouden moeten worden voor het zover was.

inburgeren gaat natuurlijk snel met een kind dat naar school, sport en verjaardagen gaat

In juli 2006 was het dan zover: het gezin vertrok naar Italië. Ze namen intrek in een huurhuis, en er ontstond een vakantiegevoel, natuurlijk ook door de vrienden die langs kwamen. Zo omschrijft Esther het begin in Italië. “In september ging David voor het eerst naar school in Italië. Hij had ruim een maand Italiaanse les gehad, maar dat betekende natuurlijk niet dat hij de taal helemaal onder de knie had. Dus de eerste maanden op school vielen zeker niet mee”, aldus Esther. Volgens haar pakte hij alles wel goed op en deed hij samen met Esther en Hans het huiswerk. “Zeer leerzaam voor ons alle drie”, lacht Esther, “inburgeren gaat natuurlijk snel met een kind dat naar school, sport en verjaardagen gaat.”

Droomhuis
In november 2006 ging Hans weer aan het werk in zijn zaak in Eindhoven; vanaf dan reist hij regelmatig op en neer, ook nu nog. In 2007 kopen ze hun droomhuis in Toscane. “Eigenlijk zijn het twee huizen die aan elkaar zijn gebouwd. Het eerste is gebouwd rond 1200 en het andere rond 1600; samen vormden ze ooit een klooster. Toen we het kochten was het een bouwval”, legt Esther uit.


Casale le Colonne Castiglion Fiorentino - Esther Bies

In 2008 namen zij hun intrek eerst in het gebouw waar ze twee appartementen wilde realiseren. Daar betrokken zij het eerste appartement en begonnen aan de de verbouwing van het oudste gebouw, wat uiteindelijk hun woonhuis zou moeten worden. Het gebouw kreeg onder andere een nieuw dak en de buitenmuren kregen een opknapbeurt. De buitenruimte in Italië, capanna genoemd, werd ook volledig opgeknapt, compleet met buitenkeuken en een tafel voor 18 personen. 

Uiteindelijk was het in augustus 2011 zover en verhuisde ze naar het oudste gebouw en werden de appartementen verder afgewerkt en kwam er een zwembad met daaromheen een mooi aangeplante tuin. Maar toen in maart 2020 alles klaar was, kwam de Covid-uitbraak. “Toch kwamen daarna al gauw de eerste gasten. Mensen met kleine kinderen, met volwassen kinderen en kleinkinderen, en koppels. We verhuren vaak de drie appartementen samen voor feestelijke gelegenheden”, vertelt een enthousiaste Esther.


Casale le Colonne Castiglion Fiorentino - Esther Bies

Helemaal thuis
Ondanks overeenkomsten met Nederland zijn er zeker cultuurverschillen, zo heeft de familie Bies in al die jaren geleerd. “Zo is een Nederlander erg direct, een Italiaan echt niet. Een Nederlander denkt vooruit en een Italiaan leeft bij de dag. In Italië gaat het gesprek vaak over eten, restaurants, etc. Ook is voor een Italiaan het uiterlijk van belang en voor een Nederlander eerder het huis”, zo merkt Esther op, “en dat laatste zal ook met het klimaat te maken hebben. Italianen leven meer buiten.”

Zo is een Nederlander erg direct, een Italiaan echt niet

Nu na al die jaren is het gezin helemaal thuis in Toscane. Hans gaat bijna met pensioen. David heeft naast veel vrienden in Italië ook een Italiaanse vriendin, en ze werken samen aan een eigen toekomst.

Volgens Esther zijn hun appartementen erg in trek, en de verhuur loopt goed. “We hebben gelukkig al veel gasten uit Son en Breugel mogen ontvangen. Dat doet ons altijd veel plezier, want het prachtige Son en Breugel zit nog altijd in ons hart. Maar natuurlijk hopen we op nog meer gasten, zeker uit Son en Breugel”, lacht Esther.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om bij Esther, Hans en David vakantie te vieren? Kijk dan op instagram: @casale_le_colonne Micazu Casale le Colonne Castiglion Fiorentino. Snelcode: 11483, 31147 en 24207. Bellen met Esther kan natuurlijk ook: 0039-3342523332.

Casale le Colonne Castiglion Fiorentino
casale_le_colonne Micazu Casale le Colonne Castiglion Fiorentino