Vlnr: Trainster Gaby, Theo, Gerard, Bert, Rob en wethouder Steven Gervink. Helaas ontbreekt één persoon op de foto
Vlnr: Trainster Gaby, Theo, Gerard, Bert, Rob en wethouder Steven Gervink. Helaas ontbreekt één persoon op de foto Foto: Wil Feijen

Vijf nieuwe onafhankelijke cliëntondersteuners

Algemeen

Son en Breugel - Vrijdag 15 maart hebben vijf nieuwe OCO’ers hun certificaat in ontvangst mogen nemen van wethouder Steven Grevink. “Ik ben heel blij dat jullie dit doen. Ik ben overtuigd dat het echt voor iedereen beter is als mensen gebruik maken van een OCO’er, de cliënt en de ondersteuner“, aldus de wethouder. De vijf gaan, samen met Sjef den Uijl, OCO’er van het eerste uur, aan de slag binnen de gemeente Son en Breugel. 

Redactie: Hanny Evers

Een cursus van 6 bijeenkomsten heeft de nieuwe OCO’ers klaargestoomd om aan de slag te gaan. Als onafhankelijke cliëntondersteuners staan de vrijwilligers los van de gemeente en de zorginstanties. Zij denken mee in de zorgbehoefte van een cliënt en gaan mee naar gesprekken met de gemeente of de zorginstantie als hier behoefte aan is. 

Gemotiveerd door de fijne groep, waarin de deelnemers veel van elkaar leren, hebben verschillende OCO’ers al een eerste cliënt geholpen. Na het ontvangen van de certificaten op vrijdag, komen de mannen op maandag weer bij elkaar. Tijdens de eerste vergadering met dit team wordt het behalen van het certificaat nogmaals gevierd met een stukje gebak. Onder leiding van Ismene Borger (LEVgroep) worden de eerste ervaringen gedeeld. Ook Jeanette van den Tillaart, sociaal bemiddelaar, sluit aan bij dit eerste overleg. 

Hulp komt vaak uit onverwachte hoek
Sjef neemt als eerste het woord. De andere deelnemers kennen hem vooral van de oproep in deze krant voor nieuwe OCO’ers. Sjef is al jaren als vrijwilliger aan de slag en sluit nu aan bij de rest van de groep. Hij vertelt over zijn ervaringen, en daaruit blijkt dat het niet altijd lukt om een cliënt te helpen met het aanvragen van professionele zorg. Soms heb je er wel recht op, maar is er gewoonweg niemand beschikbaar. Sjef: “Maar ik heb wel kunnen helpen door mensen uit de buurt in te schakelen.” Vaak vinden mensen het spannend om een ander om hulp te vragen, maar als je het dan toch vraagt, zijn mensen wel bereid om je te helpen. Een OCO’er kan je ook hierbij ondersteunen. Door goed te luisteren en goed door te vragen kom je er samen vaak achter wie je in de omgeving kan helpen. Vaak is het een blinde vlek voor de cliënt en komt hulp uit een onverwachte hoek. 

Ook Rob wil graag mensen blijven helpen nu hij met pensioen is. Hij heeft zijn eerste cliënt geholpen met het aanvragen van de bijstand en voor een andere cliënt zette hij de inkomsten en uitgaven op een rijtje. Rob: “Het is mooi om het samen af te ronden en weer iets voor elkaar te krijgen. Dit voelt goed voor de cliënt en voor mij ook.”

Bert begeleidt al jaren mensen bij het UWV en nu dus ook als OCO’er: “Het is alsof je de tweede persoon op de tandem bent, die de cliënt door het traject heen stuurt.”

Dit wordt beaamd door de andere deelnemers. Daarbij is het mooi dat je bij veel mensen met een andere achtergrond over de vloer komt. Zo krijg je veel bijzondere verhalen te horen. 

Vrijwilligerssteunpunt
De OCO’ers worden ondersteund door het vrijwilligerssteunpunt van de LEVgroep. Ismene: “Ik ondersteun door het geven van trainingen en plaats aanmeldingen voor ondersteuning die via het CMD binnenkomen bij de OCO’ers.”

Het behalen van het certificaat is dus zeker niet het eindpunt, maar het begin van nog veel meer mooie succesverhalen!