vlnr Marieke Schoenmakers, Hanneke van Velthooven en Jan Frans Brouwers
vlnr Marieke Schoenmakers, Hanneke van Velthooven en Jan Frans Brouwers Foto: Wil Feijen
Week van de zorg

Son en Breugel verbinden, dat is het doel

Algemeen

Son en Breugel - Om de inwoners van Son en Breugel nog dichter bij elkaar te brengen, werken sinds een tijdje een aantal organisaties samen. Wat speelt er bijvoorbeeld in jouw wijk? Ken jij degene die twee deuren verder woont? Door middel van wijkondersteuners, die zelf in de wijk wonen, proberen zij mensen te helpen. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met het project? 

Redactie: Freek Vervoort

“Het is eigenlijk een soort preventie en omkijken naar elkaar. We willen zorgen dat inwoners betrokken raken bij de wijk en zo elkaar kunnen helpen waar nodig”, trapt Hanneke van Velthooven af. Sinds een jaar is zij wijkondersteuner en probeert zo de wijk te helpen. Met dit project willen zij meer betrokkenheid in de wijk creëren. Hanneke: “Het is zeker niet de bedoeling dat het als controle voelt. Wij willen een stukje eenzaamheid tegengaan. Wie woont er nu eigenlijk bij je in de wijk? Dat is het idee.”

Met wij bedoelt Hanneke Son en Breugel Verbindt en CMD/LEVgroep. In deze samenwerking helpen zij elkaar, legt Marieke Schoenmakers, coördinator van LEVgroep, uit: “Ik heb vanuit CMD/LEV nauw contact met Hanneke om te overleggen wat zij heeft opgevangen en gehoord in de wijk. Als zij signalen opvangt dat er bijvoorbeeld een hulpverlener ingeschakeld moet worden, zet ik dat door. Samen weet je uiteindelijk meer dan alleen. Daarom is de samenwerking zo belangrijk.”

Maar wat is nu precies het doel van de wijkondersteuner? “De laatste jaren is de druk op de zorg enorm toegenomen. Daardoor zijn we naar andere mogelijkheden gaan kijken. Mensen willen zo lang en gezond mogelijk thuis blijven wonen. Preventie is daarmee een mooie vorm van hulp. Hierdoor proberen wij eenzaamheid op te sporen en te bestrijden”, legt de wijkondersteuner uit. En hoe kom je dan achter die eenzaamheid? De wijkondersteuner woont zelf in de wijk of buurt, en kent vaak al wat mensen, wat het gesprek makkelijker maakt. Ze kan bijvoorbeeld aanbellen bij iemand om te vragen hoe het gaat. Als ze aangeeft zelf in de wijk te wonen, komen de verhalen vaak vanzelf.

Naast de samenwerking met LEVgroep is Van Velthooven ook in gesprek met anderen: “Denk hierbij aan buurtzorg, huisartsen, praktijkondersteuners en scholen. Met Fontys ben ik in gesprek om een samenwerking op te zetten. Door middel van gesprekken met buurtbewoners kan ik kijken of er iets nodig is. Dan kan ik vervolgens actie ondernemen richting de desbetreffende organisatie.” Marieke geeft aan dat het niet alleen door middel van gesprekken is: “Het is goed om afstemming te hebben en te zorgen dat het juiste wordt ingezet. Wat heeft de buurtbewoner nodig nadat er contact is geweest? Dat kan ook een doorverwijzing zijn naar collectief aanbod zoals een groepsactiviteit of training.”

De wijkondersteuner heeft hulp nodig uit de straat. Trekt iemand zich terug uit de sociale contacten? Heb je het gevoel dat iemand hulp nodig heeft? Dit soort zaken kunnen gemeld worden bij haar. Via wijkondersteuner@sonenbreugelverbindt.nl of 06-29243566 is zij te bereiken. 

Er is gestart met twee wijkondersteuners, maar helaas is Hanneke op dit moment de enige. Vrijwilligers worden er dus gezocht; hiervoor staat een vacature open. “Er zijn enorm veel organisaties bij betrokken. Er is een begin gemaakt en dat willen we graag doortrekken. Het heeft al veel mooie momenten opgeleverd en die willen we graag meer beleven.”

DE STAP naar Gezonder
De wijkondersteuners maken onderdeel uit van DE STAP naar Gezonder. DE STAP naar Gezonder (voorheen GROZzerdam) is een beweging met als doel om de zorg “om te keren”. Dit betekent dat we gaan denken in termen van “gezondheid” i.p.v. “ziekte” en daarmee preventief werken aan gezondheid (De stap (destapnaargezonder.nl). Verschillende bewonersverenigingen uit Son en Breugel, zoals SonenBreugelVerbindt, werkgroep Kom Erbij, het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform, de Seniorenraad en de Adviesraad Sociaal Domein, zetten zich samen met de gemeente, het sociaal domein (LEV-groep), de GGzE en de huisartsenpraktijken in voor een nog gezonder Son en Breugel met gezondere inwoners. Daarbij ligt de focus op de inwoners die dat het hardst nodig hebben.


De stap naar gezonder - Ingezonden

Wilt u ook meedenken?
We willen bewonersinitiatieven die bijdragen aan een betere gezondheid ondersteunen met kennis en een kleine subsidie. Wilt u bijvoorbeeld een wekelijks wandelgroepje starten of gezonde maaltijden koken met of voor bewoners uit uw buurt? Er is van alles mogelijk. Kunt u nog een extra duwtje gebruiken of zoekt u anderen die met u aan een idee willen werken? Laat het ons weten: neem contact op met projectleiders Joyce de Visser (jdvisser@mcdelinden.nl) of Tineke Meeldijk T.Meeldijk@GGDBZO.nl