De Doormanlaan bij basisschool BuitensteBinnen
De Doormanlaan bij basisschool BuitensteBinnen Foto: MooiSonenBreugel

Visie moet verkeersveiligheid schoolomgeving vergroten

Algemeen

Son en Breugel - Recente zorgen over verkeerschaos bij basisschool De Harlekijn hebben geleid tot een grondig onderzoek naar de verkeersveiligheid rondom alle zeven basisscholen in Son en Breugel. Het gevoel van onveiligheid en het waargenomen onveilige verkeersgedrag, samen met de gedeelde verantwoordelijkheid om verkeersveiligheid, verkeerseducatie en gedragsverandering te integreren in het onderwijsprogramma, vormen de drijfveer voor het ontwikkelen van een Visie op Verkeersveilige Schoolomgeving in Son en Breugel.

Deze visie is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met alle scholen, interne collega’s van onderwijs, communicatie, handhaving, wijkbeheer, wegbeheer en verkeer, en door middel van locatiebezoeken en analyseonderzoek.

De visie richt zich op twee belangrijke pijlers:

1. Bewustwording van alle weggebruikers
De directe schoolomgeving zal op een consistente manier worden ingericht, zodat deze duidelijk zichtbaar en herkenbaar is voor alle weggebruikers. Dit omvat het plaatsen van gekleurde elementen, zoals palen en hekjes, die zijn afgestemd op de huisstijl van de gemeente. Deze elementen worden later in het jaar geplaatst.
Daarnaast zullen er ‘SCHOOL’-markeringen op het wegdek worden aangebracht, wat gepland staat tijdens de tweede week van de meivakantie.

2. Streven naar een 100% gecertificeerde Brabant Verkeersveiligheidslabel (BVL) gemeente
De gemeente streeft ernaar om onder de vlag van het Brabant Verkeersveiligheidslabel (BVL) een actieve rol te spelen bij het waarborgen van verkeersveiligheid, verkeerseducatie en gedragsverandering in samenwerking met basisscholen. Dit stelt maatwerk mogelijk en biedt een gestructureerde aanpak.

Als regievoerder zal de gemeente scholen aanmoedigen, ondersteunen en ontlasten bij het behalen en behouden van het BVL. Dit programma, opgezet door de provincie Noord-Brabant, heeft als doel verkeerseducatie en verkeersveiligheid te bevorderen in het basisonderwijs.

In overleg met de scholen zal worden bepaald hoe deze doelstellingen worden nagestreefd, waar behoefte is aan maatwerk en hoe ouders en kinderen kunnen participeren in dit proces. De gemeente zal dit gezamenlijk oppakken met de scholen.

Deze Visie op Verkeersveilige Schoolomgeving in Son en Breugel heeft als doel een veilige en bewuste omgeving te creëren voor alle weggebruikers, met name rondom basisscholen, waar verkeersveiligheid, verkeerseducatie en gedragsverandering centraal staan.