Afbeelding

MOEder

Algemeen

Moeder worden het mooiste wat je kan gebeuren als vrouw. Er veranderd veel in het leven van een jonge (aanstaande) moeder. Allereerst moet je wennen aan het feit dat je leven 360 graden veranderd.

Het begint al in de zwangerschap, je moet wennen aan je lichaam dat steeds veranderd gedurende die 9 maanden. Op het eind lig je al vaak 's nachts wakker en te mijmeren over je aanstaande kindje. Maar ook omdat je gewoon niet meer lekker ligt met je zware lijf. Volgens mijn echtgenoot was dit de oorzaak van moeder natuur, die probeerde mij al te laten wennen aan alle slapeloze nachten die gingen komen. Nou leuk vooruitzicht!

De eerste nachten als je kindje, is geboren zijn natuurlijk hartstikke spannend. Helemaal niet erg om 's nachts op te staan voor een nachtvoeding, het was juist heel speciaal. Zo midden in de nacht, alles donker en stil.
Na een paar weken vond ik het niet meer zo speciaal, en was dolblij als ik eens een nacht kon doorslapen. Gelukkig was daar Nutricia, met melkvoeding voor hongerige baby's. Dat zorgde ervoor dat mijn kinderen de nacht doorkwamen zonder voeding en dat ik als moeder heerlijk kon doorslapen.

In de jaren die volgden werden de keren dat mijn nachtrust werd verstoord steeds minder. Gelukkig maar, want dat is iets waar ik slecht tegen kan. Mijn kinderen gingen dan ook vaak naar papa 's nachts, want die was dan iets vriendelijker als hij werd wakker gemaakt.

Nu op dit moment zijn mijn kinderen bijna 18 jaar, en genieten volop van het weekend. En daar gaat mijn nachtrust weer. Zoon en dochter in de kroeg en moeder ligt te slapen, althans dat probeert ze. Op de een of andere manier slaapt het fijner als ik weet dat iedereen in zijn of haar eigen bed ligt.
Als de eerste thuis komt wordt ik al wakker van de garagedeur, die niet heel subtiel wordt gesloten in de stille nacht. Een uur later volgt nummer 2, die heel lief komt melden dat zij weer thuis is. Eindelijk kan moeder weer rustig gaan slapen, iedereen is thuis. En dan heb ik het nog niet over de appjes midden in de nacht, als zij verwachten dat zij niet op het afgesproken tijdstip thuis zullen komen. Want ja, deze moeder heeft haar mobiel op haar nachtkastje liggen als de kinderen niet thuis zijn. Je weet maar nooit he.

Moeder worden en moeder zijn, het is prachtig als je dat kan meemaken. Ik zou het voor geen goud hebben willen missen, maar nu begrijp ik pas het woord moe(der).