Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Het sterrenrestaurant

Human Interest

In de wijk de Gentiaan staat basisschool De Ruimte, een zogenaamde 'sterrenschool'. Het concept sterrenschool gaat uit van vijf basisbegrippen, ook wel sterren genoemd. Deze zijn: ruime openingstijden, leren in één klimaat, maatwerk voor ieder kind, nadruk op rekenen, taal en lezen en binding met de buurt.

Afgelopen donderdag werden al deze basisbegrippen in één avond zichtbaar.
Die avond waren tien ouders uitgenodigd om voor een klein bedrag, tussen de €5,- en €15,- te komen eten. Het bedrag kon de gast na afloop zelf bepalen, de hoogte van het betaalde bedrag gaf de tevredenheid van de gast aan.

Het restaurant was de kantine die speciaal daarvoor was omgetoverd tot en echt restaurant met openhaard en sfeervolle achtergrondmuziek.
De avond was onderdeel van het een van de vele projecten die de school samen met de leerlingen organiseert. Ditmaal het beginnen van een restaurant. Een pittig project waarbij zes groepen van 4 kinderen uit groep 8, vanuit het niets een heus restaurant moeten beginnen.
Hiervoor moeten zij samen onder toezicht van een leraar het hele traject doorlopen. Zo moeten de kinderen naar de functie die ze willen bekleden solliciteren maar ook een businessplan opstellen, een thema voor het restaurant bedenken, eigenlijk alles wat er nodig is om een succesvol restaurant te kunnen starten, aldus Derk van Veenendaal een van de leraren die de leerlingen begeleid. "Zij hebben daarbij de medewerking gekregen van verschillende restaurants zoals; Rozèr, la Dolce vita, Longhorn, Lounge 8 en Tortilla's. Maar natuurlijk ook De Gertruda Hoeve" zegt van Veenendaal met een brede glimlach.

Vier leerlingen, Lieke, Zaina, Marloes en Ole waren deze avond eigenaren en personeel van hun eigen restaurant. Maar zij waren niet alleen. Want voor een echt sterren restaurant heb je een ster in de keuken nodig was de gedachte. Daarom hadden zij Evert Thielen chef-kok van de Gertruda Hoeve uit Breugel gevraagd om te helpen in de keuken.

Vader Eelco Ceresa was ook te gast hieronder zijn verhaal over deze bijzondere avond.
Met de zon nog hoog aan de hemel arriveren wij om zes uur op een mooie donderdagavond in het restaurant Kom Eten in Sterrenschool De Ruimte.
Een hartelijk bonjour aan de voordeur van de patron valt ons deel, terwijl we uitgenodigd worden plaats te nemen in de sfeervol aangeklede eetzaal. Ons gezelschap neemt plaats aan de chique gedekte tafel voor acht. Daar waar de gasten genieten van het intieme digitale haardvuur, neemt de spanning in de keuken toe. Een goed voorbereid team van drie jongedames (Lieke, Zaina en Marloes) en een besnorde jongeman (Ole) wordt onder het gerinkel van bestek, servies en pannen aangestuurd door chef Evert Thielen van de Gertruda Hoeve uit Breugel.

Het culinaire feest begint met een amuse in de vorm van een kruidencakeje en een mousse van kalfsvlees en paddenstoelen olie waarna de gasten een salade van aspergerauwkost met gerookte makreel en tomaten olie wordt voorgeschoteld. De gerechten worden professioneel geserveerd en deskundig door het jonge personeel voorgesteld. Het hoofdgerecht, blinde vink van parelhoenbout (perfecte cuisson)met ratatouille en dragonsaus, wordt door alle gasten zeer smaakvol ontvangen. De in ganzenvet gebakken aardappeltjes idem. Niemand kan dan nog bevroeden dat de topper van de avond nog moet komen. Een sabayon van honing met gemarineerde aardbeien met vanille ijs zorgt ervoor dat de sterrenstatus van de school met gemak door het restaurant overgenomen kan worden.

De als afsluiting geserveerde koffie en verse muntthee met eigengemaakte friandises zorgen er tenslotte voor dat alle gasten met een voldaan gevoel huiswaarts keren en terug kunnen kijken op een gastronomisch perfecte avond.