Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Leerkrachten Emiliusschool solidair met collega's uit basisonderwijs.

Politiek

Op 27 juni vond er een landelijke prikactie plaats door leerkrachten van het basisonderwijs. Doel van de actie is een fatsoenlijk salaris en vermindering van de werkdruk.

Door: Arjen Strik

De Emiliusschool is er voor leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen. Peter van Ipenburg en Eric v/d Ven, leerkrachten van deze school lichten hun actie toe. Onze situatie is uiteraard anders dan in het basisonderwijs. Wij geven onderwijs aan leerlingen die meervoudig gehandicapt zijn, denk daarbij aan verstandelijke en motorische beperkingen. Daarnaast kan er sprake zijn van zintuigelijke beperkingen, neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld epilepsie, somatische aandoeningen, een autisme spectrum stoornis of beperkt gedragsrepertoir.

"Onze leerlingen zijn in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Bijna 70% van de leerlingen woont nog thuis in een straal van 60 km rond Son en Breugel. Dagelijks komen ze met de taxi naar school. We hebben 17 klassen van ongeveer 7 leerlingen ingedeeld naar niveau. Per groep is er een leerkracht, een klassenassistent en een zorgassistent. Een bezetting waar we zeer blij mee zijn."

"We hebben ons solidair verklaard met onze collega's uit het basisonderwijs omdat wij ons ook zorgen maken over de toekomst van het onderwijs en het tekort aan leerkrachten. Ook wij ervaren een steeds grotere administratieve werkdruk. Alles moet gedocumenteerd worden. Tijd die we liever besteden aan de ontwikkeling van onze leerlingen. Het wordt tijd dat men in Den Haag wakker wordt en het onderwijs serieus neemt."

Het personeel is druk bezig met het beschilderen van een groot spandoek. WE LEGGEN HET WERK NEER, WANT UW KINDEREN VERDIENEN MEER, staat er op te lezen. Inmiddels had zich buiten een grote stoet verzameld, die het dorp introk met rolstoelen vol ordners met administratie en in gesprek ging met passanten om aandacht voor het onderwijs te vragen. Op het bordes van het gemeentehuis werden ze nog toegesproken door wethouder Kees Vortman, die hen een hart onder de riem stak en hoopte dat de prikactie een groot succes werd.

Aan het enthousiasme en betrokkenheid van de leerkrachten zal het niet liggen. Nu is Den Haag aan zet!!!