Afbeelding
Cartoon: Sandor Paulus

Breugel Bruist geeft antwoord op vragen informatieavond

Politiek

Son en Breugel - Op woensdagavond 25 oktober jl. was er een druk bezochte info avond georganiseerd door het projectteam Breugel Bruist van de gemeente. De vele aanwezigen konden na afloop hun mening en vragen toevertrouwen aan een antwoordformulier.

Bewerkt door: Arjen Strik

De projectgroep heeft nu de aanwezigen een antwoord gestuurd. Ze geeft aan dat ze overwegend positieve reacties op de hoofdlijn van het plan ontvangen heeft. Daarnaast zijn er zorgen geuit, opmerkingen gemaakt en elementen aangegeven waar 1 of een aantal aanwezigen (grote) moeite mee hebben waarop in een bericht door de projectgroep een antwoord wordt gegeven. Hierbij een overzicht op de gestelde vragen en antwoorden van de gemeente.

Vragen over parkeren
Veel mensen hebben hun zorgen geuit over het aantal parkeerplaatsen in het plangebied. Uitgangspunt voor parkeren is dat er voldoende parkeergelegenheid is in het gebied en dat overlast naar de omliggende gebieden zoveel mogelijk beperkt wordt. In de verdere uitwerking is parkeren een belangrijk aandachtspunt en zullen we bekijken of er geen problemen ontstaan. Om een indruk te geven van het aantal parkeerplaatsen in vergelijking tot de huidige situatie is hieronder het aantal plekken nader toegelicht.
Parkeren in het planmodel:
- 64 plaatsen haaks parkeren Asteroïdenlaan
- 8 plaatsen haaks parkeren Van Gentlaan
- 110 plaatsen op grote parkeerplaats
Totaal: 174 parkeerplaatsen. In de bestaande situatie zijn 112 parkeerplaatsen. Daarin is het parkeren op straat voor de school aan de Van Gentlaan niet meegenomen. Dit leidt dus tot een toename van ca. 60 plaatsen.

Voldoende parkeerplekken bij evenementen?
De keuze voor een concentratie van parkeren heeft als voordeel dat verschillende functies gebruik kunnen maken van de parkeerplekken. Niet alle functies zullen op hetzelfde moment dezelfde parkeerbehoefte hebben. Hierdoor spreidt het parkeren zich over de dag en over de week. Tevens is gekozen voor een grote parkeerplaats nabij de sportvelden. Dit biedt de mogelijkheid de parkeerpiek bij de buitensporten op te vangen. Over het algemeen zullen er dus voldoende parkeerplaatsen zijn. Het valt echter niet uit te sluiten dat bij grote evenementen overlast zal ontstaan.

Vragen over verkeersveiligheid
Is het haaks parkeren op de Asteroïdenlaan wel veilig? Haaks parkeren is een gangbare oplossing voor parkeren en kan veilig plaatsvinden. Haaks parkeren heeft over het algemeen een snelheidsremmende werking op verkeer. Bij de nadere uitwerking van het parkeren langs de Asteroïdenlaan zal gekeken worden of de veiligheid gewaarborgd is. Eventueel kunnen aanvullende snelheidsremmende maatregelen overwogen worden.
Veiligheid over laden en lossen Emté in relatie tot de school? Het laden en lossen van de Emté dient veilig te gebeuren. Door de school en de Emté is dit vraagstuk onderkend. Er is afgesproken dat bij de verdere planuitwerking Emté en school met elkaar in overleg treden over de wijze waarop (tijdstip en plek) het bevoorraden van de Emté veilig kan plaatsvinden.
Hoe wordt bij menging van verkeersoorten de veiligheid geregeld? Wanneer autoverkeer en langzaam verkeer zich mengen, bijvoorbeeld in de aan te leggen fietsstraat, heeft het langzame verkeer altijd voorrang. De straat wordt dan op een zodanige manier vormgegeven dat dit voor alle gebruikers duidelijk is en dat de automobilist wordt gedwongen de snelheid aan te passen aan het langzame verkeer. Is de ontsluiting van de buurt "Weegschaallaan-Tweelingenlaan" afdoende? In Breugel Bruist! is de keuze gemaakt om geen autoverkeer toe te laten op het "plein" (m.u.v. calamiteiten). Hierdoor verdwijnt een ontsluiting. In de verdere uitwerking van het plan zal de ontsluiting een punt van zorg en aandacht zijn waarbij de bereikbaarheid en veiligheid centrale thema's zullen zijn.

Vragen over wonen
Is er binnen Breugel Bruist! rekening gehouden met wonen voor zowel ouderen als jongeren? In het uitvoeringsprogramma is nu opgenomen:
- 15 woningen ten behoeve van de doelgroep Doorpakkers;
- 10 woningen ten behoeve van senioren;
- 11 woningen nog niet gelabeld. Deze zullen nader ingevuld worden op basis van de actuele woningbehoefte. Het is goed mogelijk dat deze worden aangewend voor jongeren. Echter een aanwending voor andere doelgroepen is ook mogelijk. Het plan laat dus de ruimte om hier nog keuzes in te maken.

Vragen over onderwijs in relatie tot omgeving
Er is een aantal vragen gesteld over onderwijs. De vormgeving van scholen en de ligging en inrichting van de speelplaatsen (i.v.m. geluidsoverlast en de afscherming van speelplaatsen) wordt in nauw overleg met het schoolbestuur, ouderraden en medezeggenschapsraden vormgegeven. Natuurlijk zal hierbij ook de directe omgeving worden betrokken. Veel van de keuzes zullen bepaald worden door het concept wat PlatOO voor ogen heeft. Vanuit eerdere ervaringen met PlatOO weten we dat er grote mate van afstemming en meedenken plaatsvindt.

Vragen over de omvang sporthal
Omvang sporthal (aantal velden). Vanuit een aantal verenigingen is de wens naar voren gekomen om de sporthal te vergroten met een derde zaaldeel. In de periode tussen november en februari blijkt er in Son en Breugel een tekort aan binnensportfaciliteiten te zijn. In de rest van het jaar is er een overschot aan binnensportcapaciteit. Het gevraagde extra zaaldeel zal dus in de praktijk het grootste deel van het jaar leeg staan. De raad heeft in een eerder stadium aangegeven dat de extra kosten die de leegstand met zich mee brengt, niet in verhouding staan tot het gebruik van dit zaaldeel. Om die reden is besloten geen derde zaaldeel te realiseren in Breugel Bruist!. Wij zullen met de verenigingen hierover in gesprek gaan.
Ruimtelijke inpassing sporthal. Er zijn zorgen over de ruimtelijke inpassing van de sporthal. Met name de bewoners van de woningen aan de Weegschaallaan maken zich zorgen over het uitzicht op de sporthal. In de verdere uitwerking zal samen met die bewoners gekeken worden hoe de sporthal kan worden vormgegeven op een zodanige manier dat de inpassing optimaal is en de last zo veel mogelijk wordt beperkt. Wij zullen hierover met de bewoners van de woningen die direct grenzen aan de sporthal, in gesprek gaan.

Vragen over groen
Een aantal vragen betroffen het groen in het plangebied. Sommige in algemene zin, andere over het "bosje" in het bijzonder. In de planvisie zoals die er nu ligt, verdwijnt het bosje. De gedachte is dat het openbaar gebied naast het plein een open en groen karakter krijgt. Bomen maken daar ook een belangrijk onderdeel van uit. De aanwezige bomen (zoals rond de Boerderij) en bomenstructuur blijven zoveel mogelijk gehandhaafd en worden waar mogelijk versterkt. Dit kan mogelijk worden gemaakt door sommige bomen beter tot recht te laten komen maar ook door nieuwe bomen aan te planten (bijvoorbeeld een serie fruitbomen).

Zijn er nog onduidelijkheden: Roxanne Oude Alink Projectondersteuner www. breugelbruist@sonenbreugel.nl