Nicolien van Tournoij en Cor Burger
Nicolien van Tournoij en Cor Burger Foto: Ingezonden

Gemaaid grasveld of wildebloemenweide?

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - Ondanks de storm kwamen donderdag 2 november ca. 30 mensen luisteren in het Dommelhuis naar de lezing van Nicolien Tournoij (klimaatburgemeester) over ‘de basis van duurzaamheid’, namelijk ons ecologisch systeem, kringlopen, evolutie en successie. Vervolgens ontstond een levendig gesprek over de concrete projecten die Nicolien met andere leden van het samenwerkingsverband Ecologisch Son en Breugel in de toekomst wil realiseren. 

Redacteur: Jürgen Feuerriegel 

De aftrap van de bijeenkomst werd verzorgd door Cor Burger van Theatergroep Piepschuim. Hij zong een lied over de opwarming van de aarde en de rampzalige gevolgen daarvan voor mens en natuur. Aansluitend liet Nicolien in een bruisend betoog zien hoe wij als mensen hebben ingegrepen in de natuurlijke processen van ons ecologisch systeem, met grote gevolgen voor het klimaat en de natuur. 

“Het verlies aan biodiversiteit is reeds schrijnend, en als je beseft dat 80% van ons voedsel wordt bestoven door insecten dan zie je pas hoe verkeerd wij omgaan met onze velden en weilanden. En onze bossen en natuurgebieden zijn over het algemeen door mensenhand aangelegd zonder goed rekening te houden met wat de natuur eigenlijk nodig heeft om gezond te blijven, namelijk biodiversiteit en onderlinge relaties. Uit onderzoek is gebleken dat een inheemse boom ongeveer 450 relaties heeft met zijn omgeving van planten, dieren en schimmels, terwijl een uitheemse boom zoals de Amerikaanse eik slechts 13 vergelijkbare relaties ontwikkelt. Dit maakt het ecosysteem kwetsbaarder en zorgt ook voor minder vastlegging van CO2”, aldus Nicolien. 

Nicolien liet verder zien dat ondanks de schier onmogelijke opgave om ons ecosysteem alsnog te verbeteren er voor iedereen mogelijkheden zijn om een bescheiden bijdrage te leveren. Zij noemde als voorbeeld het dilemma van het gemaaide grasveld versus de wildebloemenweide. Naar aanleiding van de duurzaamheidsprijs 2021 werd op initiatief van Cor Burger en Marko Lion in de Sonniuswijk bij de school langs de Bijenlaan een grasveld veranderd in een bloemenweide. In het begin zag dat er lelijk uit als een onverzorgd veld met onkruid, maar op den duur werd het mooier, met wilde bloemen en planten. En de vraag is dan wat belangrijker is: een strak gemaaid grasveld of de bloemenweide die de thuisbasis is voor vele insecten en andere bestuivers. 

Inmiddels is er overleg met wethouder Steven Grevink en de voor het groenbeleid verantwoordelijke medewerker Dick van Riel van de gemeente, om te kijken of er meer van deze bloemenweides in plaats van grasvelden kunnen komen, die trouwens als bijeffect hebben dat zij minder onderhoud vergen.  

Verder wordt gewerkt aan een plan om groene corridors (ecologische knooppunten) binnen onze gemeente aan te leggen waardoor dieren en planten zich kunnen verplaatsen c.q. verspreiden. Binnen het project ‘Van tegel naar egel’ kunnen mensen zich laten adviseren over een duurzame aanleg van hun tuin, met als doel dat er een natuurlijke habitat ontstaat voor de egel, die als ‘ambassadeur’ voor een gezonde omgeving voor planten en insecten kan zorgen. 

Ten slotte zijn er plannen om de schoolpleinen te vergroenen en kinderen meer kennis te laten maken met de basisprincipes van ons ecologisch systeem en duurzaam ruimtegebruik. Wie graag wil samenwerken en ideeën wil uitwisselen, kan contact opnemen via: ecologischsonenbreugel@hotmail.com. Nicolien Tournoij is gaarne bereid om haar lezing voor geïnteresseerden te herhalen.