Links Nicolien Tournoij en rechts Aafke Reker
Links Nicolien Tournoij en rechts Aafke Reker Foto: Wil Feijen
Klimaatweek

De basis van duurzaamheid

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - Sinds dit najaar zijn Aafke Reker en Nicolien Tournoij ook klimaatburgemeesters; met een groep meedenkers willen zij dit jaar de basis van duurzaamheid onder het voetlicht brengen: het ecologisch systeem. Dit willen ze doen door de algemene kennis te vergroten en het ecologisch systeem te versterken door met de gemeente en de inwoners een ecologische snelweg door Son en Breugel te promoten.

CO2 verandert ons ecosysteem, het warmt de aarde op en verzuurt de zeeën. Planten zijn naast fytoplankton, dat gezonde zeeën en rivieren nodig heeft, de enige die CO2 vastleggen. Inheemse planten doen dit tot honderden keren efficiënter en duurzamer dan uitheemse planten en veredelde (‘gefokte’) planten. Wilde dieren helpen de planten en zorgen voor variatie in plantensoorten waardoor er een gezonde biodiversiteit blijft die zorgt voor een duurzaam evenwicht. Dit klinkt wellicht wat ingewikkeld, vandaar dat we de egel graag ook even willen voorstellen als klimaatburgemeester.

Als de egel straks van het Oud Meer, kriskras door Son en Breugel, tot aan de Dommelnatuur kan eten en ‘overdagten’ (een egel slaapt overdag), en nog verder naar Vressel, dan maken we echt verschil. De natuurlijke leefomgeving van de egel legt namelijk heel veel CO2 vast, zuivert de lucht, tempert weersextremen en slaat water op. Sommige projecten hiervoor zijn al gestart en sommige worden de komende tijd afgetrapt, namelijk:

  • Ecologisch Son en Breugel; we zetten ons in om samen met de gemeente naar ecologisch beheer van gemeentelijk groen te komen met aandacht voor CO2-vastlegging
  • Bloemen hoef je niet te maaien; bloemenweide met inheemse bloemen
  • Vergroening schoolpleinen; kinderen het plaatje bij het duurzaamheidspraatje laten ervaren
  • (t)Egel, een tuin voor de egel is een tuin met toekomst; iedere tuin kan CO2 vastleggen (oogsten) en wij bieden advies hoe jij dit kan doen (start binnenkort)

Daarnaast willen we starten met Klimaatgroep Son en Breugel, waarbij iedereen kan aansluiten in gesprekken en/of lezingen t.b.v. kennisvergroting op het gebied van toekomstgerichte duurzaamheid. Hiermee proberen we kennis te delen met mensen die er interesse in hebben een aanspreekpunt te zijn voor de hele bevolking en verschillende initiatieven met elkaar in contact willen brengen: samen sterker.

Op 2 november trappen we dit project af met een lezing over de basis van het ecologisch systeem, kringlopen, evolutie en successie. Deze begint om 19:15 uur in het Dommelhuis. Na de lezing kunnen we samen verder in gesprek. De avond wordt muzikaal geopend door een van de meedenkers: Cor Burger van Theatergroep Piepschuim.

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant