Joep en Lianne bij hun kringloopboerderij
Joep en Lianne bij hun kringloopboerderij Foto: Cindy Willems Birthday geboortefotografie
Klimaatweek

Vaderland - gastronomische kringloopboerderij

Natuur Duurzaamheid

Son en Breugel/Nederwetten - Sinds 2,5 jaar zijn Lianne en Joep bezig om hun gastronomische kringloopboerderij Vaderland in Nederwetten vorm te geven. Lianne is de drijvende kracht achter de boerderij en Joep maakt van de opbrengst van het land gastronomische lekkernijen. 

Lianne: “Het streven is om jaarrond van eigen bodem te eten, en dat lukt ons steeds beter. De moeilijkste periode is het einde van de winter. We proberen dit op te vangen door van producten die gedurende het jaar over zijn bijvoorbeeld soep te maken voor de wintermaanden. Zo is er vrijwel geen sprake van voedselverspilling.” Op de vraag op welke manier Vaderland bijdraagt aan een beter klimaat geeft Lianne een duidelijk antwoord: “De grootste CO2-winst van onze kringloopboerderij zit in het feit dat er niet gesleept hoeft te worden met voeding; geen vervoer betekent geen CO2-uitstoot. Dat vergeten we wel eens als we in de supermarkt staan en groente van over de hele wereld kunnen kopen.”

Bovendien is er op Vaderland een gesloten kringloop. Er wordt niet gewerkt met kunstmest, drijfmest of bestrijdingsmiddelen. Wel met stalmest en groenbemesters (planten die de bodem na de oogst gezond en levend houden). Ook de vruchtwisseling houdt de bodem gezond. Omdat er niet met bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt, is het belangrijk om verschillende gewassen naast elkaar te telen, en dan ook nog verschillende rassen. Op deze manier krijg je een robuust ecosysteem dat beter bestand is tegen plagen en minder afhankelijk is van het weer; alles hangt met alles samen.


Joep en Lianne - Cindy Willems Birthday geboortefotografie

Meer informatie is te vinden op www.vaderland.nu. Speciaal tijdens de Klimaatweek organiseert Lianne een rondleiding met proeverij op vrijdag 3 november van 14.30-16.00 uur. Kosten € 14,-. Opgeven via de website.

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant