Boerderij De Hofstad familie Schots in het kruidenrijke grasland
Boerderij De Hofstad familie Schots in het kruidenrijke grasland Foto: Ingezonden
Klimaatweek

Biologische melkveehouderij De Hofstad

Duurzaam Duurzaamheid Klimaat

Son en Breugel - Hoewel een biologische melkveehouderij niet per seé een kleinere CO2-voetafdruk heeft dan gangbare melkveehouderijen, proberen Lia en Paul Schots van boerderij De Hofstad hun energieverbruik wel steeds meer te beperken. Paul: “Onze zonnepanelen wekken ons hele jaarverbruik aan elektriciteit op.

En we starten met een melkrobot, waardoor we van het gas af kunnen. Behalve dat een melkrobot mij als boer veel tijd bespaart, is deze installatie ook heel slim. De warmte van de vers gemolken melk wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het spoelwater om de installatie te reinigen. Dat scheelt veel energie.” Een andere noviteit is de subirrigatie vanuit het Wilhelminakanaal. 

Lia: “Wij doen mee met het Bier Boer Water- project. Bavaria loost haar gezuiverde afvalwater in het kanaal en boeren aan het kanaal kunnen dat water gebruiken om via irrigatiebuizen in de bodem de grondwaterstand aan te passen. Dat betekent voldoende water in droge zomers en maximaal zoet water bufferen in de winter. En dat alles zonder gebruik van elektriciteit of diesel.” Zie ook www.boerbierwater.nl.

Verder draait het op De Hofstad om een gezonde bodem. Dat wordt op een biologische manier gedaan, dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, m. Maar met een kruidenrijk grasland en koeienpoep. Voer in de vorm van triticale en mais produceren Lia en Paul zelf. En de percelen met luzerne en klavers zorgen voor eiwitrijk voedsel voor de koeien. Verder is mooi te zien dat ook de biodiversiteit profiteert van De Hofstad: er zijn vele soorten insecten, vogels en zoogdiertjes die er een plek hebben gevonden.

Zie ook: www.dehofstad.com of Facebook: boerderijdehofstad.

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant