Bijna Thuis Huis een bewust alternatief

Human Interest

Op woensdag 22 juni was er een bijeenkomst van het Bijna Thuis in sportcafé Expreszo in Son en Breugel. Het was een gezellige drukke avond die was bedoeld om de aanwezigen te informeren over het Bijna Thuis Huis.

Door: Adrie Neervoort

De informatieavond werd geopend door Sjef den Uijl die een korte maar duidelijke uitleg gaf waar het Bijna Thuis Huis voor stond en wat er na 4 jaar bereikt is. Daarbij werden ook de niet bereikte doelen onder de aandacht gebracht.
Titia Braam gaf als coördinatrice een uitleg aan de aanwezigen wat er inhoudelijk allemaal komt kijken bij het Bijna Thuis Huis. Het aantal vrijwilligers, wat zij wel en niet doen, de samenwerking met andere instanties maar vooral de betrokkenheid van iedereen die als vrijwilliger of vanwege zijn of haar beroep betrokken was bij het Bijna Thuis Huis. In al die jaren zijn de mensen die gebruik maken van de mogelijkheid om de laatste dagen van hun leven te verblijven in het Bijna Thuis Huis ook anders gaan heten zo blijkt. Sprak men in de eerste periode nog over een gast nu spreekt het team degene die verblijft aan als bewoner.
Een naam die past bij waar het Bijna Thuis Huis voor staat, je bent geen patiënt want je wordt niet beter en ook geen gast want je gaat niet meer weg zoals een gast zou gaan, nee je bent een bewoner want al die tijd dat je verblijft in het Bijna Thuis Huis is het je woning en ook de gasten die je ontvangt zien het als jouw woning. Een woning met dit verschil dat er 24/7 zorg is indien nodig, maar dan in een huislijke sfeer en heel veel persoonlijke betrokkenheid.

Het Bijna Thuis Huis kan niet zonder de donateurs, vrijwilligers, ambassadeurs en adviseurs. Een van die adviseurs is dokter Eijsbouts. Met treffende en zeer begrijpelijke voorbeelden wist hij te verklaren waarom een Bijna Thuis Huis er moet zijn. Sterker nog: het aantal zal in de ogen van Eijsbouts alleen maar toenemen want "sterven duurt in deze tijd gewoon langer dan tientallen jaren geleden". Door betere medicijnen, kennis en de juiste operatiemethodes worden wij steeds ouder. Ook bij mensen die dus terminaal zijn kunnen we daardoor de tijd tot het overlijden verlengen. Dit is een goede zaak maar kan ook belastend werken voor de stervende en haar of zijn omgeving. Geliefde, familie en naasten worden mantelzorger. Er ontstaan andere soms niet gewenste situaties. Natuurlijk is het afscheid nemen en sterven in je eigen omgeving mooi maar het is niet altijd uitvoerbaar of realistisch.

Vrijwilligers
Juist daarom is dit het alternatief voor als het niet meer in de thuissituatie gaat. En de belasting voor geliefde en familie te groot wordt. Het is niet het verschuiven van de verantwoordelijkheid maar juist de verantwoordelijkheid nemen om de laatste zeer dierbare tijd op een juiste manier samen in te vullen.
Vrijwilligers zijn er voor zowel familie als de bewoner te ontzorgen, dat kan heel divers zijn. Dat kopje koffie dat aangeboden wordt maar ook dat moment van er even zijn of nog even het kussen goed leggen. Vijfenzestig vrijwilligers staan paraat, vrijwilligers op alle fronten voor de zorg aan de bewoner, huishoudelijk maar ook op onderhoudsgebied. Er is altijd vraag naar vrijwilligers, wie weet wel iets voor u!
Wat de avond zeker duidelijk heeft gemaakt dat het Bijna Thuis Huis in een behoefte voorziet en dat de behoefte de komende jaren alleen maar zal groeien. Het is er voor mensen uit Son en Breugel met een indicatie die erbij past. Dit is vooral omdat er dan voor de bewoner alleen haar of zijn plek verandert. De zorg van de thuiszorg en huisarts blijft hetzelfde en vaak ook dezelfde persoon. Daardoor is het verleden van de patiënt bekend en is zijn er geen verder uitleg en gesprekken op dat niveau meer nodig. Dit neemt niet weg dat in een enkel geval afgeweken kan worden van het principe dat de bewoner uit Son en Breugel moet komen, dit heeft dan vaak met heel praktische zaken te maken zoals de familie die wel in Son en Breugel woont.

Club van 100
Zoals u begrijpt is het een kostbare zaak om een dergelijke alternatief te hebben. De bewoner draagt zelf €30,- per dag met een maximum van 90 dagen bij aan de kosten, via de aanvullende zorgverzekering vaak vergoed. Maar ook donaties zijn wenselijk, denk daarbij aan eenmalige giften maar ook toetreden tot de club van 100 is een mogelijkheid. Leden van de club van 100 schenken gedurende 5 jaren elk jaar minimaal €100,- Een voor de belasting aftrekbaar bedrag, naar rato van de belastingbox van de schenker.
Daarom deed Baer Hanraets namens de vrienden van het Bijna Thuis Huis een oproep aan iedereen om deel te nemen aan de club van 100. Voor een bedrag van ongeveer €1,90 per week helpt u eraan mee dat het Bijna Thuis Huis kan blijven bestaan. Neem contact met hem op voor meer informatie en de mogelijkheden van donatie, mail naar hanraets@kpnmail.nl of bel hem 06 23133601
Aan het einde van de presentatie vertelde Titia Braam nog over een aantal wensen voor het Bijna Thuis Huis. Eén van die wensen was: tuindeuren, zodat de bewoner nog even de tuin in kan of bij de tuindeuren nog kon genieten van de buitenlucht. Dit behoort nu jammer genoeg niet tot de mogelijkheid. Dit moet toch te realiseren zijn. Wilt u hierin bijdragen op wat voor manier dan ook, neem dan contact op met het Bijna Thuis Huis via www.bijnathuishuissonenbreugel.nl of bel naar Baer Hanraets.