Afbeelding

Help het Fysiotherapeutisch Paardrijden Zonhove vooruit en Stem op ze

Human Interest

Son en Breugel - In onze uitgave van 9 november jongstleden besteden we aandacht aan het paardrijden voor meervoudig (complex) gehandicapte kinderen van de Emiliusschool Zonhove/SWZ. We beschreven dat er donkere wolken boven deze fysiotherapeutische behandeling hangen omdat deze unieke therapievorm te duur lijkt te worden. Onder de titel "Fysiotherapeutisch paardrijden in de knel', uitten Lieke van Esch en Monique Martens hun noodkreet om ze als sponsor of donateur financieel te ondersteunen, om deze unieke therapievorm behouden te laten blijven.

Door: Arjen Strik

In november gaven ze aan: "Om het paardrijden te kunnen blijven financieren, hebben we een plan bedacht waarbij de fysiotherapeutische begeleiding gefinancierd wordt door SWZ en het onderhoud van de paarden (stalling, huur van de manege, voeding, hoefsmid en veearts) betaald worden uit sponsorgelden. Het benodigde bedrag is op dit moment € 8800,-- op jaarbasis. Hiervoor zijn we op zoek naar sponsoren of donateurs, die ons willen ondersteunen om deze fantastische therapievorm voort te kunnen zetten. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook donaties van particulieren zijn welkom".
Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en benieuwd wat deze 'noodkreet' heeft opgeleverd. We praten hierover met Lieke van Esch, kinderfysiotherapeute en één van de grondleggers van het project. Lieke verteld enthousiast.
"Het is echt ongelofelijk wat ons de laatste maanden is overkomen. We hebben zoveel positieve reacties gehad, ook op het artikel in jullie blad over het kunnen blijven financieren van het therapeutisch paardrijden. Van particulieren, ouders/grootouders van (ex)deelnemers, fondsen, stichtingen, tot goede doelenorganisaties. In één woord geweldig. We zijn inmiddels bijna uitgegroeid tot ervaren en enthousiaste 'Crowdfunders', die hun nek durven uit te steken, we zijn overal geweest. Het paardrijden heeft inmiddels een eigen bankrekening binnen SWZ. Hier hebben we al donaties ontvangen van particulieren. Inmiddels hebben we ons aangemeld en zijn we tot onze verrassing genomineerd door de stichting Help Nederland Vooruit. Een initiatief van de ING bank om locale goede doelen in Nederland financieel te ondersteunen. Het ING doneert tot € 5000,- per gewonnen project. Het gaat ons daarbij om de meeste stemmen voor ons project te scoren. Stemmen kan tot 31 januari. We staan nu bovenaan met de meeste stemmen, dit moeten we tot 31 januari zo zien te houden.

Dus we roepen iedereen op ons te stemmen op de volgende link: www.helpnederlandvooruit.nl/doel/2121882 en deel deze link op je facebook. Op onze facebook site Swz@therapeutischpaardrijden staat de volledige actie vermeld en houden we u op de hoogte van de vorderingen. De Lionsclub heeft ook toegezegd ons te gaan ondersteunen, binnenkort ontvangen we een bijdrage met een, voor ons tot nu toe, onbekend bedrag. De NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) heeft toegezegd dit bedrag te zullen verdubbelen. Dus als dit allemaal doorgaat dan hebben we voor 2017 het therapeutisch paardrijden veilig kunnen stellen." Lieke glimt van enthousiasme als ze dit verhaal vertelt. "Maar we zijn ook op zoek naar een meer structurele financiering voor de komende jaren. In samenwerking met een ervaren organisatie op dit gebied, hopen we een recreatieve vorm van paardrijden voor mensen met een beperking op te zetten, zodat er ook inkomsten zijn en de vaste lasten per "paardrijles" omlaag kunnen.

Lieke sluit af: "Ik wil hier alvast, iedereen bedanken voor het stemmen op ons mede namens Monique, de vrijwilligers, paardrijkinderen, hun opa's en oma's en vaders en moeders."

Wij van de MooiSon&Breugelkrant zullen onze lezers op de hoogte houden van de voortgang van deze uniek actie en wensen Monique en Lieke alle succes toe.

Help ons aan de hoofdprijs van € 5000,--. Stem op ons:
www.helpnederlandvooruit.nl/doel/2121882