Afbeelding

Gebruik composteerbare plastic zakken in GFT-container toegestaan

Ingezonden

Son en Breugel - Het is toegestaan om composteerbare plastic zakken in de GFT-container te gebruiken. Het gebruik van deze zakken stimuleert onze inwoners om alle groente- fruit, tuinafval en etens-resten via de groene GFT-bak af te voeren. Composteerbare zakken zijn bedoeld om het ruikend materiaal in huis al in deelporties te scheiden, voordat het via de GFT-bak wordt af-gevoerd naar de verwerker. Composteerbare zakken zijn herkenbaar aan het logo. 

Achtergrond 
Het is van groot belang dat er geen ander plastic wordt gebruikt in de GFT-container, want dan is er sprake van een vervuilde containerinhoud, waarvoor de afvalophalers de 'rode kaart' trekken. De container is immers bedoeld voor groente, fruit, tuinafval en etensresten. 

Met biologisch afbreekbare zakken is op zich ook niets mis. Aan de inhoud van een GFT-bak is het echter lastig om in één oogopslag te zien of het daadwerkelijk om afbreekbare zakken gaat of om vervuiling. Dat is een vervelend dilemma. 

Composteerbaar plastic
Composteerbaar plastic dus kan zonder bezwaren in de GFT-bak worden gedeponeerd en wordt binnen de gewenste tijd geheel afgebroken. 
Omdat het helpt bij goed scheidingsgedrag kiest de gemeente Son en Breugel ervoor om het gebruik van composteerbare zakken in de GFT-container toe te staan. Let wel; het gaat al-leen om composteerbaar plastic dat herkenbaar is aan het logo. 

GFT-containers met daarin plastic zakken zonder het logo "Composteerbaar" worden gewei-gerd, omdat door de ophaaldienst niet direct kan worden gecontroleerd of het in de containers aangetroffen plastic wel of niet biologisch afbreekbaar is. De inzameldienst wil hiermee voor-komen dat partijen GFT door het composteerbedrijf worden afgekeurd en alsnog als restafval naar de verbrandingsoven afgevoerd moeten worden.

Meer informatie over biologisch afbreekbaar plastic leest u op www.milieucentraal.nl.

Afbeelding