Afbeelding

Lozing in Sonse Heideloop moet stoppen

Landbouw / Visserij

Son en Breugel - Al geruime tijd is er het nodige te doen over de Sonse Heideloop, waar het afvalwater van Rendac op geloosd wordt. Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd door Waterschap De Dommel naar de kwaliteit van het water. Aanleiding was het feit dat enkele medewerkers van het Waterschap tijdens werkzaamheden in 2015 onwel werden. Het Waterschap haalt drie aanbevelingen uit het onderzoek. Voor de opening van het rolstoelpad bij de Houtense Brug wilde wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen deze graag met de pers delen, evenals het standpunt van de gemeente Son en Breugel.

Door: Luc van As

Ten eerste moeten er borden geplaatst worden om mensen te waarschuwen dat ze beter de bodem van de Sonse Heideloop met rust kunnen laten. Hier hoopt zich moerasgas op, ook wel bekend als bodemgas. Moerasgas ontstaat als gevolg van zuurstofloze afbraak van organisch materiaal, onder andere in moerasbodems (vandaar dus de benaming). Het bestaat voornamelijk uit methaan en is zeer brandbaar. De gemeente wil dat de borden zo spoedig mogelijk geplaatst zullen worden, aldus de wethouder. Hij is daarover in discussie met het Waterschap, dat zich op het standpunt stelt dat de plaatsing van de borden de verantwoordelijkheid van de gemeente is. Daar is de gemeente het dan weer niet mee eens, zegt de wethouder.

Ten tweede moet het Waterschap in gesprek gaan met scouting Dutmella om hen op de hoogte te stellen van de stand van zaken. Dat zal op korte termijn gaan gebeuren.

Ten derde zal een deel van de Sonse Heideloop gesaneerd moeten worden, het betreft het deel dat langs scouting Dutmella loopt. Daar is de concentratie moerasgas het hoogst, de sanering zou afgerond moeten zijn voordat de scouting weer terugkomt op deze locatie. Het is de bedoeling dat het nieuwe scoutinggebouw eind van de zomer gereed is.

Het onderzoek is in samenwerking met de GGD uitgevoerd. De GGD adviseert om niet te recreëren op of bij het water. Ook moet er een vervolgonderzoek plaatsvinden. Bij het onderzoek dat onlangs plaatsvond, is maar op enkele plekken gemeten omdat er naar verluid te veel wind stond. Er zou dus op meerdere plekken onderzocht moeten worden.

Om het probleem aan te pakken is samenwerking van alle betrokken instanties en partijen vereist. Naar de mening van de gemeente stelt het Waterschap zich te voorzichtig en terughoudend op. 'De lozingen moeten stoppen!' aldus de wethouder. Hij bevindt zich in een lastige positie, de gemeente heeft ook het Waterschap nodig en wil deze niet tegen zich in het harnas jagen. 'Toch kies ik ervoor de confrontatie aan te gaan', zegt de wethouder. Hij kiest voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners van Son en Breugel. Dat is óók de verantwoordelijkheid van het Waterschap. 

De lozingen creëren de ideale omstandigheden voor het ontstaan van moerasgas en het stoppen van de lozingen is de enige oplossing, volgens de wethouder. Hij is er druk bezig het probleem op te lossen, al duurt het lang voordat het zover is en zijn inspanningen zijn niet altijd even zichtbaar. De gemeente kijkt naar alle middelen die gebruikt kunnen worden om het Waterschap er toe aan te zetten mee te werken. 

Voor zover de Mooi Son en Breugel krant heeft begrepen voldoet Rendac bij de lozingen aan de wettelijke normen, zoals gespecificeerd door het Waterschap.

'We kunnen nog niet overgaan tot plaatsing van de borden' zegt de wethouder. Anders zou het Waterschap kunnen denken dat ze het afgedwongen hebben. Hoewel hij zich in een lastige positie bevindt, kiest de wethouder resoluut voor Son en Breugel. Hij wil het Waterschap ervan doordringen wat er leeft in Son en Breugel!