Afbeelding

Coalitie kiest voor nieuwbouw op huidige parkeerplaats

Politiek

Het debat op maandagavond 13 juni in de raadscommissie, was geen voorbeeld van beleefdheid maar fel en emotioneel. Nu moet wel gezegd worden dat de felheid en emotie vooral van de oppositiekant kwam.


Het was al meteen duidelijk de discussie wat betreft de MFA zou gaan over waar die komt en niet wie er gebruik van gaan maken. Ook al deed Dorpsvisie verwoede pogingen dit onderwerp onderdeel te maken van de discussie.
De coalitie was hier duidelijk over. Over de mogelijke gebruikers was namelijk al een besluit genomen, al was dit besluit ook al niet meer zo actueel.

Nieuwbouw
Het college was dus voor nieuwbouw op de huidige tijdelijke parkeerplaats, daar waar ooit de pastorie stond, aangekocht door de gemeente voor twee miljoen guldens. Een kleine 900.000 euro.
Dit voorstel was gebaseerd op cijfers en feiten aldus het college, en kreeg daarvoor dan ook de verwachte steun van de coalitie. Dat bij deze keuze nog heel veel vragen onbeantwoord bleven was voor hen geen probleem.
De coalitie en het college gebruikten het centrumplan als bijkomende reden om het MFA op de bewuste locatie te bouwen. Want in dit plan staat de nieuwe MFA op de plek die nu de voorkeur heeft.
Wat Dorpsvisie ook probeerde, zij konden de andere partijen in het debat niet overtuigen. Sterker nog: vanuit VVD kant werd Dorpsvisie verweten heel veel geld van de gemeenschap te hebben verspild door hun houding betreffende het MFA.
Opvallend in het debat was de houding van het CDA. Zij spraken een aantal malen uit dat voor die partij er maar één optie is dat is namelijk de MFA in de huidige kerk, dan wel op een andere manier het kerkgebouw een tweede functie geven.
Het college laat via wethouder Visser weten begrip te hebben voor de emotionele kant die mensen met de huidige kerk Sint Petrus Banden hebben. Daarom stelt hij voor dat er ook gekeken zou moeten worden om onderdelen van de kerk, bij sloop, te hergebruiken in de nieuw te bouwen MFA. Hiermee bedoelt hij onder meer elementen uit de voorgevel.
Voorafgaand aan de vergadering namen drie inwoners van Son en Breugel het woord. Opvallend, alle drie waren tegen de bouw van een nieuwe MFA. Er was dus geen inspreker die voor de nieuwe MFA was, terwijl de meerder partijen die avond terug bleef komen op het feit dat er ook veel voorstanders voor nieuwbouw zijn. Jammer dat die zich op deze bewuste avond niet hebben laten horen.

Draagvlak
De coalitie stelt het college voor om draagvlak te creëren voor de keuze van een nieuwe MFA door inloopavonden te organiseren waarbij het besluit toegelicht kan worden en vragen die er bij de inwoners van Son en Breugel leven te beantwoorden.
Op de vraag van Dorpsvisie of de uitkomst van deze bijeenkomsten de besluitvorming kan veranderen is het antwoord vanuit de coalitie "nee".
Wat betreft de toekomst van de huidige wijkcentra zoals De Boerderij en Breacklant komt er ook geen duidelijkheid.
Veel vragen worden tijdens de discussie geparkeerd of doorverwezen naar een verantwoordelijke commissie.
De vergadering had veel weg van een film waarvan iedereen eigenlijk de afloop al weet maar toch blijft kijken.