Eén van de woningen die op de lijst staan
Eén van de woningen die op de lijst staan

Grote weerstand bij huiseigenaren voor toewijzing Monumentenstatus

Politiek

Afgelopen maandag 11 juli tijdens de commissie vergadering grondzaken maakten twee personen gebruik van het inspreekrecht één van hen was Bas van Kieft die sprak namen de Samen Sterk groep.


Hij hield een betoog tegen de gang van zaken bij de mogelijke toewijzing van panden in Son en Breugel op de monumentenlijst. Het blijkt dat 21 eigenaren op de zogeheten A lijst zich hebben verenigd in de actiegroep Samen Sterk. Via deze groep is er al eerder een artikel over dit onderwerp in onze uitgave verschenen.
Samen Sterk wil niet dat hun woning een gemeentelijk monument wordt. De eigenaren willen dit niet omdat zij vrezen dat zij dan de vrijheden die je vanuit het eigendomsrecht hebt kwijtraakt. Elke verbouwing, hoe klein dan ook, zelfs het schilderen van je huis, dient voorgelegd te worden aan een monumenten commissie. Dit is een traag en langdurig proces waarna bij afwijzing alles weer opnieuw kan beginnen. Ook moet er bij werkzaamheden aan de woning gespecialiseerde aannemers ingeschakeld worden. Deze zijn veel duurder dan de gemiddelde aannemer, zo redeneert de actiegroep.
Omdat de groep van eigenaren er vanuit gaat dat alles op basis van vrijwilligheid gaat, zoals beschreven in de verordening Monumenten, stellen zij nogmaals dat zij niet vrijwillig mee willen werken, voor zover hier al sprake is van vrijwilligheid. Zeker omdat het college met goede argumenten moet komen waarom de woning een monument is, maar ook de eigenaar waarom het géén monument zou zijn. De groep trekt nu al de conclusie dat zij dit gaan verliezen.
De groep Samen Sterk wil graag dat het volgende zal worden afgesproken:
Toewijzing van een monument gebeurt op basis van echte vrijwilligheid, een nee van de eigenaar is dan ook voldoende.
Voor eigenaren die hun woning wel als monument willen laten registreren, een monumenten fonds dat past bij de ambitie. Ook zou de monumentencommissie als vrijblijvend adviseur moeten werken en niet zoals het nu ervaren wordt als een examencommissie die controleert.

Potentieel gemeenteliike monumenten (A-lijst!):
Son Beverlaan t.h.v. nr. 3, Dommelstraat 22, Driehoek ongenummerd, Driehoek 3, Heistraat 18, Kanaalstraat 6, Kanaalstraat 8, Kerkstraat 2 , Markt ongenummerd, Markt 2 en 2a, Markt 6, Markt 9, Nieuwstraat 45, Nieuwstraat47, Raadhuisplein 1, Stokroosstraat 2, Wilhelminalaan 11, Wilhelminalaan 13, Wilhelminalaan 24, Wilhelminalaan 25 , Wolfswinkel, Zandstraat 26.
Breugel De Kuilen t.h.v. nr. 3, Eind 2, Eind 4, Eind 7, Hooijdonk 3, lieshoutseweg 3, Olen 5, Olen 9, Stad van Gerwen ongenummerd , Stad van Gerwen 16, Stad van Gerwen 17, Stad van Gerwen 18 , Stakenburgstraat 1, Stakenburgstraat 18, Van den Elsenstraat 1, Van den Elsenstraat 23, Van den Elsenstraat 56, Veerstraat 9, Veerstraat 43