Afbeelding

Scheiden levert geld op.

Politiek

Son en Breugel - Met de duobak zet de Gemeente een vervolgstap in het gescheiden inzamelen in de openbare ruimte. Vandaag is bij het hertenkamp de Dommelpas de eerste openbare afvalbak met afvalscheiding in gebruik genomen. Met deze nieuwe duobak bindt de gemeente de strijd aan met zwerfafval en zamelt tegelijkertijd herbruikbare grondstoffen apart in.

Door: Arjen Strik

Het wordt even nadenken bij het weggooien van een plastic frietbakje, met een houten vorkje en nog een restant an frieten.
Blikjes, kartonnen drinkpakjes, plastic flesjes en frietbakjes mogen in de bak met de oranje opening. Een bananenschil, papier en hondenpoepzakjes gaan bij het restafval in de grijze opening.
Het lijkt eenvoudig, maar je moet toch even nadenken: Plastic frietbakje gaat in de ene vulopening en papieren frietzakje in de andere.

Het is een logische vervolgstap om afvalscheiding na thuis, op school en vereniging nu ook op straat te introduceren, vindt wethouder Robert Visser.
Het apart houden van álle afvalstromen zoals thuis, is op straat nog wat ingewikkeld. We hebben daarom voor PMD gekozen, omdat dit grootste afvalstroom van buiten verblijvende mensen is. Apart inzamelen en recyclen van plastic bakjes, plastic verpakkingen, plastic flesjes, blikjes en drankpakjes ed. zal het meeste effect hebben.

De afvalbakken met twee vulopeningen komen in eerste instantie op 15 locaties te staan:
Hertenkamp;
Centrumgebied van Son;
17 Septemberplein;
Centrumgebied Gentiaan (supermarkt);
Centrumgebied van Breugel (supermarkt);
Meubel Boulevard Ekkersrijt (weg 4000);
Speeltuinen (Molenwiek, driehoek 't Zand);
Doorgaande Fietsroute langs kanaal (rooijseweg blikvanger toevoegen);
Wandelroutes.

In het slimme ontwerp van deze afvalbakken is er rekening mee gehouden dat vogels het afval er niet uit kunnen plukken. Ook zijn ze een stuk groter dan de oude bakken, waardoor er in aantal minder nodig zijn en ze ook minder vaak geleegd hoeven te worden, hetgeen kostenbesparing betekent.

De stichting Nedvang verstrekt gemeenten subsidies om zwerfafval terug te dringen. Son en Breugel is 2017 ter waarde van €20.000 toegezegd om nieuwe maatregelen te nemen. Denk daarbij aan peukenzuilen bij bushaltes en winkelcentra, meer duobakken en voorlichting.