Foto: Wil Feijen
Foto: Wil Feijen

Politiek wint het van de Kerk

Politiek

De Sint Petrus Banden Kerk uit 1960 staat nog fier en mooi verlicht aan het Kerkplein die avond, op het moment dat er over zijn toekomst wordt beslist in de raadszaal van het gemeentehuis. De raadszaal in het gemeentehuis uit 1965, is ontworpen door hetzelfde architectenbureau dat verantwoordelijk was voor de kerk, namelijk Geenen en Oskam uit Eindhoven.

Door: Adrie Neervoort

Op maandagavond 23 januari was de commissie grondzaken bijeen voor een besluit over het nieuw te bouwen MFA. De bedoeling is dat dit besluit zal worden voorgelegd aan de raad tijdens de raadsvergadering op 8 februari. Een belangrijk besluit omdat dit onderdeel is van een veel groter geheel, namelijk het centrumplan.
Het onderwerp was al eerder een agendapunt in de vergadering van vorige week, maar vanwege tijdgebrek werd het doorgeschoven naar vanavond. Alsof er geen week tussen had gezeten barstte de discussie weer in volle hevigheid los. Verwijten over en weer, waarbij eerder gemaakte afspraken en brieven van de parochie en bisdom onderwerp van discussie waren. Er werd voornamelijk door twee partijen CDA en Dorpvisie aan de stoelpoten van wethouder Visser gezaagd.

Wethouder Visser was natuurlijk niet verrast door deze discussie en leek deze op bepaalde momenten zelfs te begrijpen. Dit bleek al snel toen hij de gelegenheid kreeg om het standpunt voor een nieuw te bouwen MFA te verdedigen. De vorm, steevast "footprint " genoemd, werd volgens de wethouder bepaald door de toekomstige gebruikers. Veel van deze gebruikers moeten nu eenmaal door de functie en ook om praktische reden op de begane grond van het nieuwe MFA een plek krijgen.
Kijken we naar dat gegeven, dan past het zelfs niet meer in de oude kerk. Ook blijkt er een verschil met de cijfers als het gaat om de eerdere berekening van het nieuwe MFA en de huidige berekening. Dit is logisch volgens de wethouder, omdat nu alle kosten zijn meegenomen zoals de nodige installaties die eerder geen onderdeel van het financiële plan uitmaakten. Ook zou het hergebruiken van de kerk het hele centrum visieplan in gevaar brengen. Ook het bouwen van een nieuwe kerk, die wat de commissie betreft achter de oude toren komt, zal dan naar alle waarschijnlijkheid niet doorgaan.
Het was een niet altijd even duidelijk betoog van de wethouder waarbij hij de argumenten van de coalitie partijen verder onderbouwde en tegelijkertijd de oppositie een paar argumenten afnam.

Wethouder Visser blijft erbij dat hij binnen de kaders werkt die de raad hem heeft meegegeven. Ook gesprekken die hij over de MFA voert blijven binnen die kaders. Het mag duidelijk zijn dat CDA en Dorpsvisie daar ook na gisteravond heel anders over denken.
Echter, na wederom een lange vergadering, gaat het besluit over de aankoop en sloop van de kerk naar de raad. Daarmee komt het einde in zicht van de Sint Petrus Banden Kerk die waarschijnlijk niet ouder zal worden dan 57 jaar. Het gemeentehuis blijft wél overeind en wordt gerenoveerd. De toekomstige functie van het gebouw staat evenwel ook op losse schroeven nu commissaris Wim van Donk heeft aangedrongen op een standpunt over de bestuurlijke toekomst. De raad beslist. Eerst over de kerk op woensdag 8 februari.