Tom Thalhammer
Tom Thalhammer Foto: Wil Feijen

SeniorenRaad al 10 jaar jong en alert

Verenigingen

De SeniorenRaad viert haar tweede lustrum op dinsdagmiddag 16 mei in de nieuwe zaal van Café-Restaurant 'De Zwaan'. Vanaf drie uur bent u als senior in ons dorp van harte welkom. De huidige leden van de SeniorenRaad voorzien u dan graag van een feestelijk hapje en drankje.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Het motto van deze middag luidt: 'Omzien en Vooruitkijken'. We spreken hierover met Tom Thalhammer, sinds twee jaar de voorzitter van de SeniorenRaad. "Omzien kan je op twee manieren interpreteren," zegt hij enigzins filosofisch. "Omzien is enerzijds bedoeld als 'terugblikken' naar de afgelopen 10 jaar, maar het is ook bedoeld als 'om je heen kijken', wat speelt er bij de medemens en in de samenleving."

Waarom is de SeniorenRaad opgericht?
Tom Thalhammer: "De gemeente Son en Breugel deed destijds mee aan een provinciaal project Ouderenproof. Hier kwam naar voren dat de gemeente behoefte had aan een platform waardoor de stem van de Senior in de gemeente beter gehoord kon worden. Om daaraan tegemoet te komen is de SeniorenRaad Son en Breugel opgericht. In de statuten staat heel deftig: 'De SeniorenRaad is een organisatie van vrijwilligers uit alle geledingen van de senioren zelf. De raad beoogt de zelfstandigheid, de maatschappelijke integratie en het welzijn van alle ouderen (55+) in onze gemeente te bevorderen'.
Binnen een aantal werkgroepen wordt doorlopend gewerkt aan belangenbehartiging en voorlichting. De SeniorenRaad geeft advies aan de gemeente over het ouderenbeleid, is lid van de Adviesraad Sociaal Domein en werkt samen met het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform en de LEVgroep."

Wat zijn er voor werkgroepen?
Tom geeft een overzicht, we hebben werkgroepen en aandachtsgebieden: "Een belangrijk thema is: Welzijn en Zorg. De ouderdom komt met gebreken. Een goede zorgverlening heeft dan ook een grote prioriteit binnen de SeniorenRaad. De werkgroep Welzijn en Zorg houdt de vinger aan de pols met betrekking tot instanties als de Thuiszorg, het Zorgcentrum Berkenstaete, de Spoedpost in het Catharinaziekenhuis en het CMD. Daarnaast probeert de werkgroep het welbevinden van senioren te behouden en te bevorderen door het aanbieden van laagdrempelige activiteiten, zoals de wekelijkse koffieochtenden op maandag in de Bibliotheek, op woensdag in Braecklant en op vrijdag in De Boerderij. Hier kan men andere senioren ontmoeten."
Hij vervolgt zijn verhaal: "Een ander belangrijk thema voor senioren is Wonen. De werkgroep Wonen wil een goede huisvesting voor alle senioren in Son en Breugel bevorderen. Ouderen moeten zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in voor hen geschikte huizen. Dat kan worden bereikt door bepaalde voorzieningen in bestaande huizen aan te brengen, door meer levensloopbestendige woningen en woningen voor mensen die speciale verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld dementerenden, te bouwen."

"Als laatste hebben we de werkgroep Communicatie". besluit hij zijn overzicht. "Deze werkgroep informeert de senioren van Son en Breugel via de plaatselijke pers en de eigen website over actuele onderwerpen die voor hen van belang zijn. Verder bevordert zij de communicatie tussen de senioren en de SeniorenRaad door enerzijds verslag te doen van de activiteiten van de SeniorenRaad en anderzijds door de senioren meer bij het werk van de SeniorenRaad te betrekken, o.a. via het Seniorenpanel.

Begin 2016 werd dit Seniorenpanel opgezet. Directe terugkoppeling met de senioren in Son en Breugel is het doel. De SeniorenRaad wil zo inzicht krijgen in de behoeften van senioren maar ook in zaken waar men minder tevreden over is. Als die kwantitatief beter zichtbaar zijn, zullen andere organisaties meer rekening willen houden met adviezen en standpunten van de SeniorenRaad. Daarnaast houden we ons nog bezig met
dienstverlening. Hieronder valt een grote verscheidenheid aan activiteiten, zoals toezien op goed openbaar vervoer (deeltaxi), telefooncirkels en informatie over eetgelegenheden en maaltijdservices aan huis.

Wat heeft de SeniorenRaad de afgelopen 10 jaar bereikt?
Op tafel ligt een blauwe map die Tom Thalhammer openslaat. Dat hebben we net op een rijtje gezet zegt hij lachend. We hebben ons voor tal van activiteiten ingezet. Ik noem enkele voorbeelden. We hebben ons bezig gehouden met woningaanpassing en hebben de bouw van woningen, geschikt voor ouderen gestimueerd; jaarlijks samen met de LEVgroep en andere organisaties de Senioren Zomer Activiteiten; informatie voor senioren gepubliceerd via een weekblad en onze website; jaarlijks geven we een papieren Seniorengids uit, die ook permanent op onze website te raadplegen valt; themaochtenden en -middagen over zorg, wonen en welzijn van ouderen georganiseerd; een betere zorgverlening bepleit en meer verpleegplaatsen voor dementerenden nagestreefd en uiteraard talloze adviezen aan de gemeente gegeven."

Het thema van het jubileum is ook Vooruitkijken, wat kunnen de feestvierders verwachten?
Tom Thalhammer lacht geheimzinnig. "Daar kan ik nu nog geen mededelingen over doen. Dat maken we bekend op onze feestmiddag. We hebben daartoe een aparte enquête onder ons Seniorenpanel gehouden om richting te geven aan onze koers voor de toekomst. Vandaar dat ik alle senioren van ons dorp uitnodig voor de feestmiddag. Het programma omvat een mix van boeiende sprekers, interessante onderwerpen en 'mystery guests'. Alles wordt vrolijk muzikaal omlijst door een delegatie van het Sons Kamerkoor."

Viering 2e lustrum 16 mei in de nieuwe zaal van Café-Restaurant 'De Zwaan'. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis.

Aanmelden Seniorenpanel: via seniorenpanel2-sonenbreugel@kpnmail.nl met vermelding van uw naam, adres en de tekst 'Ik doe mee'. Als u geen e-mail gebruikt, kunt u zich schriftelijk aanmelden met uw naam en adres bij de SeniorenRaad, p/a Maaslaan 22, 5691 HN Son en Breugel.