Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eigenaar Thermae Son: "Argumenten tellen niet, alleen de uitkomst"

Zakelijk

De afwijzing van het 'verbeterplan' voor Thermae Son door het college van B en W van afgelopen week, is eigenaar Wim van Santvoort koud op zijn dak gevallen. "De gemeente heeft mij jaren aan het lijntje gehouden. Net nu ik weer vertrouwen kreeg in het college, sinds de benoeming van wethouder Kees Vortman, na een goed gesprek, word ik weer de Sonse Bergen ingestuurd. Ik heb me steeds aan de afspraken gehouden, zoals afgelopen vrijdag weer een overleg met de wethouder. Maar nog vóór dat gesprek kreeg ik een afwijzingsbrief op het verbeterplan."

Argument misbruikt
Het argument dat het college heeft gebruikt om het complete plan in de prullenbak te gooien, luidde letterlijk "Onze conclusie is dat het verbeterplan niet voldoet aan de voorwaarden zoals die namens uw advocaat mr. Van Erp zijn gesteld (brief d.d. 24 november 2016). De voorwaarde is dat het verbeterplan voorziet in een tijdelijke overbruggingssubsidie waardoor op termijn het zwembad weer geëxploiteerd kan worden zonder bijdrage van de gemeente. Dit betekent dat wij het huidige verbeterplan niet zullen voorleggen aan een externe deskundige."
In de bewuste brief van de advocaat, waarmee deze motieven om niet te subsidiëren met een groot aantal argumenten onderuit haalt, staat inderdaad een alinea waarin de advocaat van Thermae rept over een tijdelijke overbruggingssubsidie. "Maar dat was absoluut geen voorwaarde, zoals de gemeente stelt" aldus Van Erp. "Dat was een suggestie, een alternatief voor de gemeente, voor het geval de gevraagde structurele subsidie zou worden geweigerd."

Schijntje
Van Santvoort: "Het college stuurt zo toch weer aan op sluiting van het zwembad. Het onttrekt zich aan haar maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid en maakt zich er schandalig makkelijk van af. Ze hebben alleen gezocht naar een reden om het plan af te wijzen, maar niet eens de moeite genomen voor een adviseur of zelfs maar een tegenvoorstel. Argumenten tellen blijkbaar niet, alleen de uitkomst".
Eerder toonde Van Santvoort al aan dat openbare zwembaden in Nederland een gemeente per definitie geld kosten, en niet zo'n beetje. Dat geldt zowel voor gemeentelijke zwembaden, als voor particuliere, als voor mengvormen daarvan. Omgerekend per inwoner kost dat bijvoorbeeld in Oss 16 euro subsidie per inwoner, in Son en Breugel zou dat volgens het verbeterplan neerkomen op 6 euro per inwoner per jaar. "Een schijntje dus" aldus Van Santvoort.

In haar folder heeft Thermae een onderdeel opgenomen 'Thermae Son ontzorgt de gemeente' met een zevental voorbeelden. "Maar het kan niet van één kant blijven komen" aldus de getergde ondernemer.