Rondje Valencia
Rondje Valencia Foto: Ingezonden

Rondje Valencia op de fiets

Toerisme

Son en Breugel / Valencia - Merel Hendrix, geboren en getogen in Son en Breugel, leeft al enkele jaren samen met haar Spaanse man David en hun zes maanden oude dochter Faye in Valencia. Daar organiseert zij fietstours voor Nederlanders die Valencia willen ontdekken en geeft zij tips over de geheimen van deze bijzondere stad. Het is de bedoeling dat de deelnemers een gezellige ochtend beleven, waarbij ze veel leuke en interessante informatie en weetjes over de stad en de Spaanse cultuur te weten komen.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Al op de middelbare school was Merel gefascineerd door de Spaanse taal en cultuur. Tijdens vakanties en verblijven in Spaanse gezinnen leerde zij de ontspannen manier van leven kennen en waarderen. Door in Latijns-Amerika te reizen leerde ze de Spaanse taal en uiteindelijk viel ze, hoe kan het ook anders, voor een Spaanse man (met ook Nederlandse wortels). Eerst leefden zij in Malaga en zeven jaar geleden verhuisden ze naar Valencia. Wat het verkeer betreft is deze stad zeer atypisch voor Spaanse begrippen. Er zijn veel fietspaden en het centrum is autoluw ingericht. Om het oude centrum heen ligt in de voormalige rivierbedding het negen kilometer lange Turiapark, met fietspaden en vele openbare, recreatieve voorzieningen.

Zo kwam Merel op het idee om fietstours te organiseren speciaal voor Nederlandse toeristen en startte ze haar eigen bedrijf rondjevalencia.nl.
Het terrein is tamelijk vlak en goed te doen op de fiets. Het is tevens mogelijk om een e-bike of zelfs een e-step te gebruiken tijdens de tochten. Gedurende de drie uur durende fietstour laat Merel naast de highlights vooral de mooie en minder bekende plaatsen en wijken zien waar je als toerist normaal gesproken niet gauw zou komen. En natuurlijk kun je bij een tussenhalte genieten van een typisch Valenciaans hapje en drankje. Voor degenen die de rest van de dag nog verder willen fietsen is er de mogelijkheid om via Merel de fiets tegen een gereduceerde prijs te huren.

Voor liefhebbers van de Spaanse keuken is er ook een fietstour genaamd ‘Trappen en Happen’ waarbij je na de tocht tapas gaat eten in een restaurant waar de Spanjaarden zelf ook graag komen eten. Het is tevens mogelijk om een avondwandeling ‘Tapastour’ te maken door het oude centrum en in verschillende restaurants kleine gerechtjes (platos) te proeven, tapas op zijn Valenciaans.

Merel geniet duidelijk van haar werk als een soort reisleidster. De deelnemers zijn van alle leeftijden en ze willen graag weten hoe de mensen in Spanje leven. “Ik vind het leuk om deze mooie en bruisende stad te laten zien en tips te geven voor leuke hotspots, tapasbarretjes, musea en andere leuke plekken om te bezoeken tijdens het verblijf in de sinaasappelstad. Ik adviseer dan ook om aan het begin van de vakantie bij mij te komen om daarna gebruik te kunnen maken van mijn tips en aanbevelingen. De mensen willen ook altijd weten hoe ik hier terecht ben gekomen en hoe het bevalt. Dan vertel ik graag over mijn Spaanse avontuur en over de gewoontes en de cultuur van de mensen hier, hun totaal andere dagritme en hun leven in een drukke stad aan zee. Wat mij opvalt is dat veel mensen er zelf ook van dromen om in Spanje of in een ander land te gaan wonen en dat ze nieuwsgierig zijn naar mijn ervaringen. Ik maak ook grappige dingen mee, zoals iemand die mij serieus vroeg of de sinaasappels die in de bomen hangen oranje geverfd zijn”, aldus Merel.

En wanneer is Valencia op zijn mooist? Volgens Merel kun je het beste komen in april, mei en juni, en dan weer na de grote hitte in september en oktober. Degenen die graag een fietstour (of tapastour) willen maken bij Merel, kunnen zich aanmelden via haar website www.rondjevalencia.nl.