Afbeelding

Tieners van Toen viert tiende verjaardag

Verenigingen

Wie haar tiende verjaardag viert, wordt daarmee tiener. Maar dat zijn tieners van nu. De gemiddelde leeftijd van Tieners van Toen ligt ietsje hoger: zo ergens rond de 68. Al bruisen ze van tijd tot tijd net als in hun tienertijd. "We houden wel eens bonte avonden met een creatief thema, bijvoorbeeld Flower Power. Daar hoort eigenlijk wel een stickie bij!" De bestuursleden van het 40 leden tellende Sonse zanggezelschap rollen onder tafel van het lachen. Ook hun humor heeft de tand des tijds prima doorstaan.

Het koor zag op 6 augustus 2006 het levenslicht dank zij een initiatief van Ineke Wilbrink. De Sonse pianiste kreeg het idee om een dameskoor op te richten, en kreeg daarmee 14 dames enthousiast. Een aantal dat het eerste jaar groeide tot 22 en inmiddels dus tot 40. Het Eindhovense muziekkoor o.l.v. Yvonne Bouvrie met pianiste Alison Black zingt liedjes uit de 60-70- en 80tiger jaren. "Bij een zangclub hoort natuurlijk ook een bestuur. Tonny Krüter werd met algemene stemmen tot dirigente en secretaris benoemd, mij overkwam hetzelfde, als voorzitter, en dat ben ik nog steeds" aldus Diny Smits-Setz. Met de benoeming van nog wat bestuursleden kon Tieners van Toen aan de slag. Ook werd er een muziekcommissie benoemd. "Die bestaat nog steeds" beklemtoont penningmeester Anja Seesink. "En ze zijn echt allemaal onmisbaar. Jacqueline Heesters bijvoorbeeld, neemt de repetities op, filtert het geroezemoes eruit – ja, bij ons is dat natuurlijk veel haha. Ze sleutelt zo nodig aan liedjes zodat alten, mezzo's en sopranen er ook bij kunnen. En dan rolt er een compleet andere partituur uit."


Mijlpalen en anekdotes
Op de vraag naar bijzondere mijlpalen of anekdotes valt het zowaar even stil. Even. "We maken eigenlijk nooit gekke dingen mee." Maar dan komen de tongen weer los en blijkt het tegendeel. "De komst van Yvonne Bouvrie was een belangrijk moment. Tieners van Toen veranderde daarmee eigenlijk van een gezelligheidsclub naar een professioneel gezelligheidskoor. We leerden allemaal driestemmig zingen. Vroeger zongen we uitsluitend voor verpleeg-en verzorgingstehuizen, tegenwoordig kunnen we ook een wat breder publiek aanspreken, zoals op 17 september bij de Kiosk in Son. Anekdotes? Bij een seniorenbeurs in Koningshof ging het dak d'r af, op een gegeven moment liep de hele zaal de polonaise. En optredens voor oude mensen die geestelijk niet meer op deze wereld zijn, zijn ook heel bijzonder. Soms komt er geen woord meer uit, maar bij oude liedjes zingen ze net zo hard en enthousiast mee als de rest. Op een gegeven moment houden wij op met zingen en gaan de bejaarden gewoon dóór!" vullen de bestuursleden elkaar aan. "We treden ook regelmatig op in de regio. Dat is voor een groot deel te danken aan ons PR-lid Gonnie Crooijmans".
Sponsoring
"Nu we professioneel zijn en willen blijven, kost dat meer dan we zelf bijeen kunnen krijgen uit contributie of optredens. Voor een gezellig uitje met het koor, zoals de eerste paar jaar, moeten we extra acties doen zoals vlooienmarkten. We zijn daarom afhankelijk van sponsoren voor ons jubileum. We zijn langsgegaan bij Sonse winkeliers en een aantal van hen heeft gelukkig medewerking toegezegd, hartstikke fijn, maar we zijn er nog niet. Wie ons ook een warm hart toedraagt kan sponsoren op rekeningnummer NL22INGB0005315903 op naam van Tieners van Toen."

Jubileumfeest
"Ze noemen ons wel eens de roze poppetjes, maar die kleur dragen we niet altijd. Bij ons jubileumoptreden op 12 (vanaf 19.30 u) en 13 november (vanaf 14.30 u) in La Sonnerie dragen we bijvoorbeeld feestelijke kleding zoals je op de groepsfoto ziet. Meer informatie over het programma: www.tienersvantoen.nl

optreden winter 2006
De Tieners van Toen tijdens optreden in Berkenstaete FOTO: Annemieke van Tinteren
De Tieners van Toen tijdens optreden in Berkenstaete FOTO: Annemieke van Tinteren