Lijsttrekker Monique van Zwieten heet de aanwezigen van harte welkom
Lijsttrekker Monique van Zwieten heet de aanwezigen van harte welkom Foto: Giti Entezami

Brainstormsessie levert ideeën op om centrum autoluw te maken

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - D66 Son en Breugel heeft maandag 7 maart een discussieavond gehouden met inwoners en ondernemers over het autoluw maken van het centrum. Tussen de aanwezigen waren ook afgevaardigden van andere politieke partijen. Stan Mooij presenteerde het idee van D66 om zowel het Raadhuisplein, Kerkplein en Nieuwstraat anders in te richten waarbij de focus ligt op een autoluw centrum met veel terrassen aan het Raadhuisplein en waar groen niet ontbreekt. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, liet Stan drie schetsen zien wat D66 voor ogen heeft.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Giti Entezami

Een van de sprekers van deze avond was oud-gemeenteraadslid van D66 Jan Willem Slijpers uit Best. In Best is een aantal jaar geleden het centrum veranderd en is een voetgangerszone geworden zonder gemotoriseerd verkeer. Het doorgaande gemotoriseerd verkeer kan in Best gebruik maken van de rondweg. In het begin was er weerstand voor dit plan vooral vanuit de centrumondernemers. Na een jaar heeft de gemeente een evaluatie gehouden met de ondernemers die weerstand hadden en nu blijkt dat iedereen tevreden is met het eindresultaat.

Ondernemer Erik de Volder van L’uva Wijnen aan het Raadhuisplein is ervan overtuigd dat iedereen erbij gebaat is dat het plein mooier wordt, zodat het aantrekkelijker wordt om in het centrum te verblijven. Het plan van D66 kan zowel op zijn steun rekenen, maar hij voorziet ook nadelen in het plan, met name het parkeerprobleem. Hij heeft wel een tip: verander de groenstrook achter het gemeentehuis in parkeerplaatsen en maak samen plannen met de betrokken omwonenden en ondernemers.

Na de pauze gingen de aanwezigen, onder leiding van een van de D66-leden, aan tafel in gesprek met elkaar. Tijdens dit gesprek werd er gebrainstormd hoe het centrum autoluw gemaakt kan worden en kwamen er nog meer ideeën op tafel. Automobilisten moeten ontmoedigd worden om door Son en Breugel te rijden, maar dan moet er wel een goed alternatief aangeboden worden, waarbij het voorbeeld uit Best werd genoemd was een van de voorbeelden. Een ander voorbeeld om gemotoriseerd verkeer te weren uit het centrum is om het centrum en de omgeving daarvan eenrichtingsverkeer te maken. Maar ook werd een fietsstraat, zoals de Kruisstraat in Eindhoven, genoemd waarbij de automobilist te gast is.

Een andere veel gehoorde tip die de buurtbewoners aangaven was om eens in andere omliggende plaatsen te kijken hoe zij de verkeersoverlast hebben aangepast. Niet alleen voor snelheid beperkende maatregelen, maar ook voor het parkeren van auto’s in bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding