E-waste Race Blink
E-waste Race Blink Foto: Ingezonden

Basisschool de Bloktempel aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race Blink

Algemeen

Son en Breugel - Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race Blink Blink organiseert in samenwerking met een aantal gemeentes waaronder Son en Breugel, de E-waste Race Blink 2023.

Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De E-waste Race
Tien basisscholen uit Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Son en Breugel gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). De kick-off in Son en Breugel vindt plaats bij Basisschool de Bloktempel op vrijdag 8 september 2023 om 8.30 uur. Wethouder Jan Boersma vertelt de kinderen van groep 6, 7 en 8 over het belang van het recyclen van elektronisch afval en hoe we dat in de gemeente faciliteren.

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstof schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. De E-waste Race Blink 2023 vindt plaats van maandag 11 september tot en met donderdag 5 oktober 2023.

De race is een initiatief van de afval inzameldienst Blink in samenwerking met Race Against Waste. Blink zorgt ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.