Museum Bevrijdende Vleugels
Museum Bevrijdende Vleugels

'Remember September' in Museum Bevrijdende Vleugels

Algemeen

Komend weekend staat Museum Bevrijdende Vleugels uitgebreid stil bij de airborne landingen die op 17 september 1944 plaatsvonden in Son en Breugel. Onder de noemer 'Remember September' worden op zaterdag 19 en zondag 20 september allerlei binnen– en buitenactiviteiten voor oud en jong georganiseerd. Het museumterrein bij Sonseweg 39 in Best is op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Het is september 1944 als voor Nederland de belangrijkste operatie van de Tweede Wereldoorlog plaatsvindt. Operatie Market Garden leidde uiteindelijk tot de bevrijding van Nederland in 1945. Tijdens 'Remember September' wordt deze voor Nederland zo belangrijke maand in het zonnetje gezet. Het museum heeft verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen rondritten in legervoertuigen van Club Wheels worden gemaakt en zullen er tanks rijden. In de Jan Driessenhal hangen cartoons van cartoonist Ton Smits uit Eindhoven. Deze in 1981 overleden tekenaar maakte een heleboel (spot)prenten over de Tweede Wereldoorlog.

Survivaltechnieken
Op zaterdag zal ook een viertal veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Zij vertellen over hun ervaringen. Op zondag komt Project-Breakout uit Eindhoven naar het museum. Het Breakout team biedt jongeren uitdagende outdooractiviteiten aan. Zo kunnen actieve bezoekers gaan boomklimmen of les krijgen in survivaltechnieken. Tevens zullen oud-artilleristen uitgebreid uitleg geven over het 25-ponder veldgeschut zoals dat in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd.

Zwaar geschut
Gedurende het gehele weekend kunnen bezoekers via een vliegsimulatie ervaren hoe het is om een gevechtstoestel te besturen. Ook zijn speelgoedmuseum Spelebos, de HO modelspoorbaan van EMV en het Militair Radio Museum Best geopend. Tevens zal Radio Control Armour Group Holland (RCAGH) aanwezig zijn. Deze modelbouwvereniging maakt radiografisch bestuurbare tanks in de schaal 1:16 tot 1:5. Deze modellen variëren in gewicht. Een aantal tanks weegt een paar kilo, terwijl er ook exemplaren met een gewicht van bijna 200 kilo bijzitten.

Voor meer informatie zie www.wingsofliberation.nl.