Anouk van der Vleuten
Anouk van der Vleuten

Moeders Informeren Moeders in Son en Breugel

Algemeen

Als beginnende moeder kan de verzorging van je baby vragen oproepen. Je vraagt je af of je het wel goed doet en hoe anderen dat doen. Soms kom je er ook achter dat je weinig mensen kent waar je je vragen aan kunt stellen.

Herken je dit? En wil je graag ondersteuning krijgen van een collega-moeder? Dan is 'Moeders Informeren Moeders' iets voor jou!

Door: Kristel Pols-Engel

Daarvoor is het programma MIM, Moeders Informeren Moeders, opgestart. Drie jaar geleden heeft de Jeugdgezondheidszorg ( JGZ) 0-4 van Zuidzorg dit programma in Best opgezet en in januari 2016 is het programma in Son en Breugel gestart.
Jeugdverpleegkundige Anouk van der Vleuten, zelf afkomstig uit Son en Breugel, legt uit:
'Het programma MIM is bedoeld voor de beginnende moeders in het algemeen. Stel je wordt net moeder en je hebt vragen dan koppelen wij ervaren moeder aan de beginnende moeder die antwoord kan geven op de vragen. Dit wordt allemaal vrijwillig gedaan. Het idee is dat de moeders elkaar eens in de maand opzoeken om zo onder het genot van een kop koffie of een activiteit bijv. een stukje wandelen of een bezoek brengen aan de speelochtend te kunnen praten met elkaar.
MIM is voor een brede doelgroep bedoeld. Ben je net naar Son en Breugel verhuisd en heb je weinig sociale contacten in je omgeving, ook dan mag je de hulp van dit project inschakelen. Of ben je gevlucht vanuit je moederland en moet je hier binnenkort gaan bevallen in een onbekend land met onbekende 'regels', ook dán kun je aan de bel trekken.'

Voor de vrijwillige 'ervaren' moeders zijn er eens in de drie maanden bijeenkomsten met alle vrijwilligers en de jeugdverpleegkundige Anouk van der Vleuten om met elkaar te evalueren hoe de trajecten lopen.
Voorafgaand aan het traject krijgen alle partijen een huisbezoek van Anouk. Zo kan zij duidelijk en concreet uitleg geven over wat er van je verwacht wordt.
'Het doel van MIM is dat de beginnende moeders zelfverzekerder worden en dat ze zelf makkelijker antwoord kunnen geven op hun eigen vragen.' aldus Anouk van der Vleuten.
Wil je meer weten of je aanmelden, als beginnende óf ervaren moeder? Stuur dan een e-mail naar mim@zuidzorg.nl of neem contact op met je consultatiebureau. www.zuidzorg.nl.