Asbest sanering bij de Petrus Bandenkerk in Son
Asbest sanering bij de Petrus Bandenkerk in Son Foto: Adrie Neervoort

Petrus Bandenkerk: asbest sanering noodzakelijk

Algemeen

Son en Breugel - Asbest is vroeger in veel gebouwen bij het construeren verwerkt. Men wist toen namelijk nog niet dat deze stof heel schadelijk kon zijn voor mensen. Asbest is ook gebruikt bij de bouw van kerken in de zestiger jaren. Vanaf 1990 werd asbest veel minder vaak gebruikt in bouwmaterialen, omdat men zich bewust werd van de gevaren van de stof voor de volksgezondheid. Met name door het kankerverwekkende karakter van deze stof werd zij zelfs verboden.

Bij de bouw van De Petrus Banden kerk is ook gebruik gemaakt van deze stof, en op dit moment wordt de kerk asbestvrij gemaakt. Het verwijderen van het asbest gebeurt door een gecertificeerd bedrijf: de firma A. van Liempd sloopbedrijven bv. uit Sint Oedenrode. Behalve in het duurzaam slopen van gebouwen, zijn zij ook gespecialiseerd in het verwijderen van asbest.

Door: Adrie Neervoort

Een verbod voor het gebruik van asbest
We krijgen een uitleg van Sjors van Gorp, de projectleider en asbestdeskundige van Van Liempd. Hij vertelt: "Vanaf 1993 geldt er in Nederland een totaalverbod op het gebruik van asbesthoudende materialen. En sinds 1998 is de regeling Bouwbesluit materialen ingegaan. Hierdoor is het ook voor particulieren verboden om asbesthoudend materiaal te gebruiken. Tevens wil de overheid dat er in 2024 geen asbestdaken meer in Nederland zijn. Dus of het gebouw nu gesloopt of hergebruikt gaat worden, deze sanering is wettelijk vereist."

Een uitleg over het verwijderen van asbest
Sjors: "Veel gebouwen die zijn gebouwd voor 1993 zijn dus gebouwd met asbesthoudende materialen, in verschillende vormen. Asbest was tot 1993 een vaak toegepast product in de bouw met heel veel positieve eigenschappen. Later werd pas ontdekt dat naast de positieve eigenschappen, asbest ook een zeer negatieve had, namelijk het kunnen veroorzaken van kanker. Asbest verwijderen gebeurt daarom onder strenge veiligheidsmaatregelen waarbij de gezondheid van de uitvoerenden en anderen voorop staat."

Witte pakken, perslucht en geen enkel risico
Kijkend naar de werkzaamheden bij de kerk in Son en Breugel vallen de medewerkers met maskers, witte pakken en handschoenen op, die aan de buitenkant van de kerk het asbest verwijderen. Zij zijn tijdens het verwijderen van het asbestmateriaal aangesloten op zuurstofapparaten met speciale filters. Sjors: "Omdat dit belastend is voor o.a. de longen van de medewerkers moeten zij, na twee uur werken stoppen en een uur rust nemen, dit is wettelijk bepaald. Daardoor werken we in ploegen zodat het werk aaneengesloten door kan gaan. Een lint en bebording zorgen ervoor dat er een werkgebied zichtbaar is. Binnen het lint bestaat er de kans dat je in contact kunt komen met asbestdeeltjes. Er is volgens wettelijk voorschrift een ruim gebied afgezet, zodat er geen enkel risico is voor mensen zonder beschermende kleding buiten het werkgebied"

Containment techniek
Hij vervolgt: "In de kerk wordt het asbest op een geheel andere wijze verwijderd. Omdat het hier om een bijzonder grote ruimte gaat waar zich op slechts enkele plaatsen het asbest bevindt, passen we de zgn. containment techniek toe. Er wordt als het ware een 'ruimte in een ruimte' gecreëerd, een containment. Deze ruimte wordt geheel luchtdicht gemaakt. Met gebruikmaking van luchtdrukapparatuur wordt vervolgens onderdruk gerealiseerd in deze ruimte. Daardoor kunnen eventueel vrijkomende asbestdeeltjes niet uit de ruimte ontsnappen. De eindcontrole, of het asbest juist en in zijn geheel verwijderd is, wordt gedaan door een laborant. Deze meet doormiddel van geavanceerde meetapparatuur of er geen stofdeeltjes meer in een ruimte aanwezig zijn. Maar hij kijkt ook ter plekke of er nog asbestmateriaal in of aan het gebouw zit. Pas na volledige controle zal dan het containment, en later het gehele gebouw asbestvrij worden verklaard."

Kortom: Asbest verwijderen is een secure klus die wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf zoals de firma Van Liempd, met gespecialiseerde medewerkers die goed opgeleid en getraind zijn om dit werk te doen. Tevens worden, zowel het bedrijf als de werkzaamheden, regelmatig gecontroleerd door o.a. de arbeidsinspectie. Dit alles om de veiligheid van mens en omgeving te garanderen!

Afbeelding
Afbeelding