Danny Vorderhake (links) en Berry Vercoelen
Danny Vorderhake (links) en Berry Vercoelen Foto: Wil Feijen

Zet 17 maart in uw agenda!

Algemeen

Son en Breugel - 17 maart, dat is de datum dat Brandweerpost Son en Breugel, een van de 36 posten in veiligheidsregio Brabant Zuidoost, gastheer zal zijn van de eerste ronde wedstrijd in de ABWC vaardigheidstoetsen in klasse 112.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

De kracht van vakbekwaamheid! Dit is niet voor niets de nieuwe slogan van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). De vaardigheidstoetsen zijn meer dan een oefening, ze zijn gericht op (het vergroten van) vaardigheid, er zit ook een wedstrijdelement in. Er nemen 9 teams deel uit Brabant Zuidoost en één uit Zuid-Holland. De beste drie gaan door naar de volgende ronde, die op gewestelijk niveau georganiseerd wordt. En zo gaat het steeds hoger, tot de Hoofdklasse bereikt is. Wie daar winnaar is, is de landskampioen!

Ik spreek met Berry Vercoelen, specialist trainen en oefenen en Danny Vorderhake, bevelvoerder. Samen met Patric Van der Ven en Rick van Aarle nemen zij de organisatie van de vaardigheidstoets voor hun rekening.

In 2014 was Son en Breugel al eens gastheer voor een ABWC vaardigheidstoets. Die was zo geslaagd, dat de ABWC dit jaar Brandweerpost Son en Breugel weer gevraagd heeft om gastheer te zijn. Op 17 maart zal de oefening in het centrum van Son gehouden worden, het is een garantie voor een mooi kijkspektakel!

Vaardigheidstoets
Tijdens de vaardigheidstoetsen van het ABWC worden meerdere elementen beoordeeld: de kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemers. Factoren als stress en tijdsdruk wegen ook mee. De praktijksituaties worden in de vaardigheidstoetsen nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario's. Voor de beoordeling zijn nieuwe jurylijsten ontwikkeld. Het ABWC is door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen nog beter in staat om uitvoering te geven aan haar hoofdtaak, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen. Dit doet het ABWC in samenwerking met Brandweer Nederland.

De vaardigheidstoets zal in zijn geheel buiten gehouden worden, en is dus goed te volgen. Ook de andere hulpdiensten doen mee, hoewel het een oefening is (met een wedstrijdelement dus), ziet het er wel echt uit. De 'slachtoffers' worden gespeeld door acteurs van een gespecialiseerd bureau. Ze spelen zo goed dat het onderscheid tussen schijn en werkelijkheid vervaagt!

Het is een 'teamsport', waarbij het bij elk team er om gaat dat de juiste persoon op de juiste plek zit of staat. Het gaat erom dat sterke punten worden versterkt en zwakke punten opgevangen, zodat het team perfect in balans is. Daarnaast gaat het óók om ervaring, zoals Berry aangeeft is het net als bij het rijexamen: pas nadat je het gehaald hebt, doe je de ervaring op waardoor je goed en veilig kunt rijden.

Er komt veel bij kijken
Er komt heel wat bij kijken, bij de organisatie van de vaardigheidstoets. Niet alleen het oefenscenario zelf moet bepaald worden, de teams moeten ook onthaald worden, etc. Om 7.30 uur begint het eerste team aan de oefening, om 17.00 uur is het laatste team aan de beurt. Ieder team krijgt ongeveer 35 minuten speeltijd, ze krijgen een signaal als er nog 5 minuten over zijn. Binnen 35 minuten moet normaal gesproken de situatie gestabiliseerd zijn, zeggen Berry en Danny. Ook in het echt!

'We kunnen verder geen details geven', zeggen Berry en Danny. "We moeten het zuiver houden voor de deelnemende teams'. Ze roepen wel iedereen op om te komen kijken op zaterdag 17 maart, het belooft een mooi schouwspel te worden. Dat mag je niet missen!

Tot 17 maart, DeMooiSonenBreugelKrant zal erbij zijn!

Danny Vorderhake (links) en Berry Vercoelen