Lezing Kerktorens in Peelland Heemkundekring Son en Breugel

Algemeen

Lezing Heemkundekring Son en Breugel op dinsdag 20 maart 2018
om 20.00 uur in de zaal van 'De Zwaan', Markt 9 te Son en Breugel.

Kerktorens in Peelland
In de geschiedenis van dorpen speelt het kerkgebouw en de plaats van de kerk een belangrijke 
rol. In de hoge middeleeuwen, de periode die duurde van ca 1000 tot ca 1250, werden kerken gesticht te midden van de toenmalige bewoning op de hoogste delen in het landschap. In de 13de eeuw werden de hoge gebieden ingericht als akkers en verschoof de bewoning naar de randen ervan, terwijl de kerken alleenstaand achterbleven. Dat bleef zo, ook na nieuwbouw van de kerkgebouwen. 

Na de tachtigjarige oorlog kwamen de kerken in handen van de gereformeerden en raakten in verval. Toen de katholieken in de 19de eeuw hun kerken weer terugkregen, waren deze in slechte staat en in veel gevallen werden ze niet meer in gebruik genomen. 
Soms verdween de kerk in zijn geheel, op een aantal plaatsen bleef de kerktoren eenzaam achter en soms werd de kerk weer opgebouwd.

Enkele jaren geleden werd in Peelland het  kerkenproject uitgevoerd om meer bekendheid te geven aan de rijke en bijzondere geschiedenis van de oude kerklocaties. 
Het project leverde als resultaat een fietsroute met brochure op in het gebied tussen Helmond en Eindhoven met informatieborden ter plaatse en de organisatie van een Torendag. Inmiddels zijn van veel kerklocaties videofilms gemaakt en er reconstructies van verdwenen kerken.

In de lezing die wordt gegeven door Jan Timmers wordt ingegaan op de bewogen geschiedenis van deze kerklocaties in de middeleeuwen en daarna en op de resultaten van het kerkenproject.

Jan Timmers
Jan is lid van de ´Heemkundekring De Kommanderij Gemert´, is daar o.a. contactpersoon voor de werkgroep Archeologie en zit namens de heemkundekring in diverse commissies Heemkundekring Son en Breugel nodigt u van harte uit om op dinsdag 20 maart aanstaande deze lezing bij te wonen in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur.

Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.