Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Een vleugje Vrijthof op het Kerkplein! Grandioos Koningsconcert

Algemeen

Laat Maastricht zijn Vrijthof hebben, wij hebben het Kerkplein. Zij hebben het Johan Straussorkest, wij hebben Pro Honore et Virtute. Zij hebben André Rieu, maar wij hebben Johan Smeulders!

Door: Henriette van Berkel
Foto's: Wil Feijen

Kerkplein stroomt vol
Donderdagavond 26 april, een uurtje of zeven 's avonds: het Kerkplein in Son en Breugel staat vol met terrassen. Maar waar zijn alle mensen? En dan ineens, vanuit alle kanten stroomt het publiek het Kerkplein op: jong en oud, allen verzamelen zich in afwachting van wat komen gaat, geen plekje blijft onbezet. Voor Son en Breugel is dit Koningsconcert een nieuw evenement, waar we met z'n allen nieuwsgierig naar zijn.

Er staat een groot podium, keurig oranje versierd en de muzikanten van de harmonie zitten er klaar voor. Als iets na achten de eerste klanken los barsten is de sfeer bepaald: wat een bijzondere avond gaat dit worden! Alles klopt, de muziek, het enthousiasme van de muzikanten op het podium, geluid, de verlichting op de kerktoren, en een publiek dat er duidelijk zin in heeft.

De eerste solisten dienen zich aan, de eerste nummers vallen meteen bijzonder goed bij het publiek. Ademloos wordt er geluisterd als Lars van Mil "Feelin' Good" ten gehore brengt. Met een schuin oog kijken de mensen naar de donkere wolken die ontstaan boven het Kerkplein. Tja, volgend jaar toch maar aan de Clarissen laten weten dat we ook een avond voorafgaande aan Koningsdag een evenement hebben dat droog moet blijven!

Skyfall was not the end
Dan barst de regen los, kort maar hevig. Tijdens het nummer 'Skyfall' van Adele breekt de hemel open. Sommigen zoeken een droge plek, vele 'ongelovigen' blijven zitten en delen een paraplu. Niemand gaat naar huis! Dankzij de buienradar weten we dat de nattigheid van korte duur zal zijn. Na de bui zoekt iedereen zijn plekje weer op, Aris Weel zorgt ervoor dat de stemming weer volledig terug komt. Hij is de nestor in het gezelschap van jonge solisten en weet als geen ander het publiek weer bij de les te krijgen.

Na de regenspetters volgen dan de spetters van solisten, en wat doen ze het goed! Zoals Mischa de Gooijer met zijn vertolking van "Leef" van Andre Hazes jr. Een nummer dat vanuit de harten wordt meegezongen! Ook andere talenten als Lisa Verkuylen, Evelien Slegers, Jolijn de Greef, en Milou Gevers zingen de sterren van de hemel, evenals George Blanken.

Gelukkig blijft het de rest van de avond droog en kan het harmonieorkest laten zien en horen waar ze al maanden zo hard voor hebben gerepeteerd. Een bijzonder gevarieerde muziekkeuze, met als sluitstuk een mix van nummers van Deep Purple, zeer verrassend en spectaculair.

Iedereen is van de wereld
Als dan tegen de klok van 10 uur het slotstuk word wordt gespeeld ("Iedereen is van de wereld", van de onlangs overleden Thé Lau), is er een mooie verbinding ontstaan tussen publiek en orkest, waar je kippenvel van krijgt. Wat kan een dorp als Son en Breugel trots zijn op zoveel muzikaliteit en enthousiasme en wat beloven de jonge solisten veel voor de toekomst van de muziek!

Het was een Koningsconcert vol verassingen met een enthousiast publiek . Laten we hopen dat dit concert een traditie gaat worden, waar we elk jaar hiervan mogen genieten! Zoals een van de muzikanten uit het orkest zei: "Hier doen we het samen voor!"

Dank voor deze avond namens de inwoners van Son en Breugel die erbij waren. De afwezigen mogen spijt hebben dat ze dit hebben gemist.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding