Neeltje Wonders en Joppe van Soest
Neeltje Wonders en Joppe van Soest Foto: Wil Feijen

Jeugdige solisten doen muziekexamen

Algemeen

Son en Breugel - HaFaBra rijmt op Algabra. "Hogere wiskunde," vraag ik plagend? "Nee", zegt Neeltje Wonders (16) lachend. "We hebben een muziekexamen." Zij en Joppe van Soest (16) doen donderdag 21 juni een examen op niveau 4. Dit is het D-diploma. Het hoogste niveau dat de leerlingen van een harmonie-orkest kunnen behalen.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Blokfluit is de basis
HaFaBra is een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband. De harmonie is Pro Honore et Virtute en heeft een eigen jeugdopleiding. Op de jeugdopleiding geven professionele docenten les aan ca. 80 leerlingen op instrumenten zoals dwarsfluit, blokfluit, klarinet, hobo, saxofoon, trompet, hoorn, bariton, trombone en slagwerk.
Neeltje vertelt desgevraagd. "Ik was zeven toen ik startte bij de harmonie. Mijn ouders speelden in het orkest, dus mijn keuze was niet verrassend." Joppe vult haar aan. We kennen elkaar al lang en we zijn samen begonnen met blokfluit." Neeltje: "Mijn docent speelde ook dwarsfluit, door haar ben ik geïnteresseerd geraakt in het instrument." Joppe beaamt hetzelfde maar koos voor de trombone. Wat is het leukste aan het orkest? Ze hoeven niet lang na te denken en vertellen: "De onderlinge contacten, gezelligheid, vriendschap, de competitie en het samen leren muziek maken. "

Een echte fluitbreker
Welk stuk gaan jullie uitvoeren? Neeltje:"Ik fluit onder andere een stuk van Cécile Chaminade, Concertino for Flute. Daar ben ik al een jaar mee bezig om het onder de knie te krijgen. Een echte fluitbreker." Joppe: "Ik speel het Trombone Concerto van Rimskij-Korsakov." Hebben jullie examenvrees, je treedt immers als solist op met een orkest en alle oren staan op scherp? Ze geven aan de meeste schrik te hebben voor dirigent en examinator Johan Smeulders. "Een toffe peer, maar hij hoort alles," zeggen ze. Daarnaast zijn ze bang voor valse noten. Gezonde onzekerheid dus, maar nergens voor nodig als ik op YouTube hun examenstukken beluister. Wat een genialiteit en instrumentbeheersing. Dit gaat mijn vlooienmarsgepingel ver te boven. Al kende ik de helft, dan zou ik nog trots zijn op mezelf. Geen wonder dat Pro Honore et Virtute vaak in de prijzen valt, met zulke geniale musici. We weten zeker dat we Neeltje en Joppe kunnen feliciteren met hun diploma. Het D-examen concert van Joppe en Neeltje samen met de harmonie is openbaar. Iedereen die wil komen luisteren is welkom in het Vestzaktheater op 21 juni om 20.15 uur.

Vaderdagconcert
Inmiddels is Freddie Louwers, de dirigent en orkestleider van het jeugdorkest aangeschoven. Hij is trots op de jeugdopleiding. "We bieden onze leerlingen een professioneel verzorgde muziekopleiding met volledige begeleiding en ondersteuning en een goed instrument in bruikleen tegen geringe kosten. Uniek wat we hier neergezet hebben." Om aan iedereen te laten horen wat de 4 jeugdorkesten presteren, is er op 17 juni om 10.30 uur een gratis Vaderdagconcert in het Vestzaktheater. Een concertochtend met lichte swingende muziek verzorgd door de vier jeugdorkesten van Pro Honore et Virtute.
Meer info: http://www.phev.nl

Afbeelding
Neeltje Wonders en Joppe van Soest