Afbeelding

Streekvervoer staakt aanstaande maandag

Algemeen

Son en Breugel / Eindhoven - Op maandag 25 juni gaat het streekvervoer landelijk en voor onbepaalde tijd staken. De reden van de staking is een langlopend conflict met de werkgevers over vermindering van de hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het Openbaar Vervoer. De CAO voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Door: Arjen Strik

Conflict verhard
 De staking betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs in heel Nederland amper streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer, dat gaat over de werkdruk en het loon. De chauffeurs eisen al langere tijd betere CAO-afspraken en hebben al meerdere prikacties gevoerd.

Studenten en ouderen zijn de klos
Volgens reizigersvereniging Rover en ouderbond ANBO zijn vooral studenten, ouderen en chronisch zieken de dupe van de stakingen. Zij zijn immers afhankelijk van het openbaar vervoer. Rover heeft wel begrip voor het doel, betere werkomstandigheden en bijvoorbeeld plaspauzes, maar vindt deze stakingen voor onbepaalde tijd veel te ver gaan. De bemiddelaars zijn net aangesteld en moeten volgens Rover eerst de kans krijgen om naar een oplossing te zoeken. De organisatie geeft wel aan mee te willen denken over ludieke acties die 'zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten'. 

De MooiSonenBreugelkrant houdt u op de hoogte.