Afbeelding
Foto: Annemarie Janssen

Jeugd Harmonie Pro Honore et Virtute overstijgt zichzelf met 'Olympus'

Algemeen

Son en Breugel - "Wat een geweldige avond. Zoveel talent en plezier bij zowel muzikanten en publiek", klonk het na de voorstelling van het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) zondag 24 maart in Veghel. En inderdaad, na het succes van vorig jaar overtrof dit projectorkest met de uitvoering van 'El Olimpo de los Dios' van Oscar Navarro alle verwachtingen.

Het doel van het BJPO om jeugdige muzikanten te inspireren, verbinden en om ze nog enthousiaster te maken voor de blaasmuziek is met deze uitvoering zeker geslaagd. Maar liefst 15 muzikanten van de eigen Sonse Harmonie schitterden in dit orkest van 74 muzikanten tussen de 13 en 26 jaar oud. Dat daarnaast ook 'hun' dirigent Johan Smeulders de inspirerende leider van dit orkest is, maakt de Harmonie natuurlijk extra trots.

De energie spetterde werkelijk van het podium af. Al het harde werken tijdens intensieve repetities leverde een prachtige uitvoering op. Veel tijd in de voorbereiding was er niet echt. Want meedoen aan een projectorkest is uitdagend. Zeker om dit in te passen in je tijd voor school, sport en je eigen orkest. "Ja het is druk, maar je krijgt er zo veel voor terug. We hebben echt enorm veel lol met elkaar gehad. Sommigen kende ik al van vorig jaar en ook nu heb ik er weer een aantal vrienden bij", aldus een muzikant. "Ook heb ik weer veel geleerd tijdens de repetities en de uitvoering vanavond op zo'n groot podium. Best spannend om ook tussen leerlingen van het conservatorium te zitten, maar echt leuk. Ik ben zo blij dat ik mee heb gedaan."

En wat is het dan mooi om te zien en te horen dat de Sonse muzikanten zich prima kunnen meten in dit orkest. Of het nu om de klarinettisten, hoornspelers of fluitisten gaat, je de slagwerkers uit hun dak ziet gaan, de klanken van de saxofonisten, trompet en hobo hoort, het is prachtig om te ervaren hoe de jeugd enorm veel plezier beleeft in hun hobby. Een ware bevestiging ook van de kwaliteit van de Harmonie. Het bewijs dat een eigen opleiding garant staat om je hobby prachtig uit te oefenen en je bovendien de kansen krijgt om je verder te ontwikkelen op grotere podia.

Meer over Harmonie Pro Honore et Virtute en hun concerten is te vinden op www.phev.nl. Ook als slagwerker of blazer deel uitmaken van PHEV? Kijk dan op de site, of stuur een mail naar: opleidingen@phev.nl. Je bent van harte welkom om eens langs te komen op een repetitie.