Afbeelding
Foto: Ingezonden

Oma's schoenendoos

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Omstreeks 1940 loopt schaapherder Hannes Adriaans met zijn schapen over het Eind. Links staat fotograaf André van de Kerkhof uit Woensel die niet alleen de schapen maar ook zichzelf op de gevoelige plaat vastlegt. Een selfie avant la lettre dus.

De boerderij rechts is van Neel Sanders, Eind 8 in Breugel. Iets verder naar links staat de hooimijt die hoort bij zijn boerderij. De kap van de hooimijt kon afgesteld worden op de hoogte van de hooimijt. De kap hing aan de paal die iets boven de hooimijt uitsteekt. De paal was de elektriciteitspaal die vroeger op de hoek Pieter Brueghelplein / Sint Genovevastraat had gestaan en in 1937 was verwijderd. Neel had de paal gekocht en gebruikte hem om de kap omhoog te trekken of te laten zakken. Neel emigreerde in april 1956 met vrouw en twaalf kinderen naar Canada.

Andries (André) Wilhelmus van de Kerkhof (1903-1994) nam in 1929 Fotohandel J. van de Kerkhof over van zijn oom Johannes (Jantje) van de Kerkhof (1864-1931). André was al in 1916 bij ome Jan in dienst getreden en had van hem het vak geleerd. André zou naast portretten ook vele foto's van Eindhoven en omliggende dorpen maken. In 1964 werd de zaak aan de Kloosterdreef in Woensel opgeheven. Bijna dertig jaar later droeg André 1700 negatieven uit de periode 1897-1964 over aan het streekarchief in Eindhoven (nu RHCE geheten). De Heemkundekring bezit plusminus 50 foto's van Son en Breugel gemaakt door Jan en André van de Kerkhof.

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 76678 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.