Afbeelding

Jonge mantelzorgers in het zonnetje

Algemeen

Son en Breugel - Een onbezorgde jeugd, dat hebben alle ouders voor ogen voor hun eigen kinderen. Dat dit niet in alle gevallen opgaat, daar kunnen de jonge mantelzorgers Joris, Nycky en Zoë over meepraten. In de 'Week van de jonge Mantelzorger', met het thema '24/7 zorgen' die van 3 tot en met 9 juni wordt gehouden, staan de jonge mantelzorgers centraal.

Redacteur: Emmy Grit

Moeten helpen
"Tussen 'helpen' en 'moeten helpen' zit een groot verschil", vertelt Marieke Schoenmakers Jongerenwerker bij de LEVgroep. "Kinderen die een zieke ouder mee helpen omdat zij bepaalde dingen niet meer kunnen in het dagelijkse leven, worden jonge mantelzorgers genoemd. Door mee te (moeten) helpen met de zorg en de (kleine) klusjes, worden de jonge kinderen snel volwassen", aldus Marieke.

Gemakkelijk maken
De moeder van Joris (8 jaar) is ongeneselijk ziek. Joris helpt, samen met zijn twee broers en vader, hun moeder dagelijks verzorgen en zij helpen mee met datgene wat hun moeder niet meer zelfstandig kan doen. "Ik moet bijvoorbeeld de tafel mee afruimen" vertelt Joris. "Ik spreek niet zo vaak af na school met mijn vriendjes, omdat ik weet dat mijn moeder hulp nodig heeft. Ik wil het voor mijn moeder zo gemakkelijk mogelijk maken."

Energie
Nycky (11 jaar) helpt zijn zieke moeder met onder andere het aangeven van haar pillen, tafeldekken en tafel afruimen. "Samen met mijn jongere broertje helpen wij waar mogelijk", geeft Nycky aan. Het zijn vaak kleine klusjes, die zij voor hun moeder doen. "Doordat wij deze klusjes doen, kan ons moeder haar energie aan andere dingen besteden."

Medisch
De 15-jarige Zoë is al enkele jaren mantelzorger voor haar zieke vader. Bij Zoë gaat het verder dan alleen meehelpen met de dagelijkse klusjes. "Ik ben in december een week met mijn ouders naar het ziekenhuis geweest, omdat mijn vader een nieuwe behandeling kreeg. Zowel mijn moeder als ik moesten de nieuwe medische techniek leren om mijn vader thuis te kunnen helpen", vertelt Zoë.

Kostbare momenten
Joris, Nycky en Zoë helpen hun zieke ouder en ondersteunen daarmee tevens de andere ouder. Er blijft zo ook tijd over om leuke dingen met elkaar te doen. Een middag een spelletje doen, of zelfs op vakantie gaan. Het zijn juist die momenten die heel kostbaar zijn voor het gezin.

Er even tussenuit
In het jongerencentrum Chill Out komen de jonge mantelzorgers één keer per maand samen om met lotgenoten te zijn. "Het is belangrijk voor de jonge kinderen om even uit de dagelijkse zorg te zijn. Er is tijd om bijvoorbeeld samen spelletjes te doen, samen een film te kijken, maar er wordt ook in groepsverband met elkaar gepraat. Je merkt dat de behoefte groot is onder deze jongeren. Ze kunnen hier even weer gewoon kind zijn, zonder kopzorgen", geeft Marieke aan.

Eén op de vier
In Son en Breugel staan ongeveer 40 jonge mantelzorgers in het bestand. Hiervan komen dertien basisschoolleerlingen en vijftien jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 18 jaar één keer per maand naar het jongerencentrum of georganiseerd uitje. "Eén op de vier kinderen groeit op met zorgverlening voor één van hun ouders of een gezinslid, zo wijst landelijk onderzoek uit", licht Marieke toe. Een kind zou onbevangen en onbezorgd kind moeten zijn.

Activiteiten
De jonge mantelzorgers staan in de 'Week van de jonge mantelzorger' centraal. In Son en Breugel worden verschillende activiteiten voor en rondom deze doelgroep gehouden. Voor meer informatie over deze week en/of jonge mantelzorgers in het algemeen kun je contact opnemen met Marieke van het steunpunt Mantelzorg van LEVgroep, onderdeel van het CMD Son en Breugel via marieke.schoenmakers@levgroep.nl.