Afbeelding
Foto: Annie Maessen

Buurttuin 't Zand zoekt nieuwe vrijwilligers

Algemeen

Son en Breugel - 'Wegens aanhoudende droogte en de vakantieperiode zijn wij per direct op zoek naar helpende handen, die het gezellig vinden om een bijdrage te leveren aan onze buurttuin'. Zo zou een vacaturetekst kunnen luiden van Buurttuin 't Zand die vrijwilligers zoekt.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Annie Maessen

Moestuin met sociale buurtfunctie
"Vorig jaar is de buurttuin van start gegaan. Een initiatief van enkele buurtbewoners. Het idee was dat de tuin een centrale rol zou gaan spelen in het sociale gebeuren in de wijk. Door je eigen biologische groenten, fruit en kruiden te kweken, leg je contacten met medebuurtbewoners en zo leer je elkaar beter kennen en doe je nieuwe contacten op", geven Annelieke, Ellen, Femke en Paul, vier bewoners uit de wijk een toelichting op hun oproep. Zij zijn vanaf de oprichting betrokken en actief bij de buurttuin.

Verrijking voor de buurt
Vanaf de start zijn er zo'n zeven gezinnen als vrijwilligers actief bij het onderhoud en de ontwikkeling van de tuin. "De aanwas van nieuwe vrijwilligers liep echter niet zo storm als we gedacht hadden. Dit lijkt alsof we teleurgesteld zijn, maar niks is minder waar." Iedereen die langs loopt of een praatje maakt, vindt het een geweldig initiatief en een verrijking voor de buurt. De initiatiefnemers denken dat ze het moeilijk vinden om met hen in contact te komen. Kinderen zijn heel enthousiast. Ze zien heel tastbaar hoe een zaadje verandert in bijvoorbeeld een courgette en dat het tijd kost om iets te laten groeien. Het is erg leerzaam en verrassend. "Maar het onderhouden van een tuin vergt tijd en inzet. Elke dag moet de tuin bijvoorbeeld besproeid worden. Zeker met zo'n hete zomer is water van levensbelang voor de planten. We hebben geen irrigatiesysteem, dus het bewateren moeten we dagelijks doen met de bekende groene gietertjes", aldus de initiatiefnemers. "De gemeente helpt ons nu met wateraanvoer, maar dat stopt na dit jaar. Daarom willen we graag een waterpomp slaan. Voor de kosten hiervan zoeken we nog sponsoren."

Wat je zaait mag je oogsten
De gemeente heeft aan de buurttuin vijf jaar zo'n tweehonderd vierkante meter grond ter beschikking gesteld. Het kweken wordt gedaan in bakken. Het voordeel daarvan is dat het overzichtelijk is en je minder last hebt van slakken. Tevens beschikt het over een goede waterafvoer. "We hebben nu vier bakken ingericht; twee bakken voor groenten, zoals sla, uien, tomaten, bietjes en twee bakken die bestemd zijn voor fruit en kruiden." Aan de randen staan bloemen. De opbrengst van wat er gekweekt wordt, is voor de deelnemers aan de tuin. Er wordt samen gezaaid en geoogst. "Inmiddels hebben we de nodige ervaring opgedaan en weten wat we wat wel en niet naast elkaar gezet mag worden en wanneer er gezaaid moet worden."

Groene vingers
"Alle handjes zijn welkom, al is het maar voor een paar uurtjes per maand", luidt hun boodschap. "We zijn op zoek naar vrijwilligers die mee willen werken aan de opzet, het onderhoud en het draaiende houden van de buurttuin." Groene vingers is absoluut geen vereiste. Bij de buurttuin zijn ze wars van regels, maar houden van duidelijke communicatie en alle contacten en planning verloopt via de gemeenschappelijke appgroep.

Kennismaken op 29 juni
Heb je interesse of vragen? Stuur dan een mail naar buurttuintzand@gmail.com of kom op 29 juni, tussen 10.00 en 12.00 uur langs om kennis te maken bij de buurttuin op de hoek Vlinderlaan/Houtens. U kunt dan tevens genieten van onze kruidenthee, smoothies, aardbeien, bloemen en ander lekkers!