Wegzuigen van eikenprocessierupsen nesten
Wegzuigen van eikenprocessierupsen nesten Foto: Adrie Neervoort

Maatregelen ter preventie overlast eikenprocessierups

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Het college van Son en Breugel heeft dinsdag 17 september besloten om het budget ter bestrijding van de processierups flink te verhogen. Dat is nodig, omdat de eikenprocessierups veel overlast veroorzaakt voor mens en dier en de bestrijding meer tijd en moeite kost.

Heel Nederland werd dit jaar verrast door de grote hoeveelheid rupsen. De eikenprocessierups zorgt ook in Son en Breugel voor overlast. Tot nu toe was er 3.000 euro per jaar geraamd om de rups te bestrijden. Dit bedrag werd in 2019 ruim overschreden. Son en Breugel neemt nu al extra maatregelen om de overlast in het voorjaar van 2020 te beperken. Om de overlast effectief te bestrijden is structureel meer geld nodig. Het college heeft daarom besloten het budget in de begroting fors op te hogen naar 28.000 euro per jaar.

Preventie
Om de eikenprocessierups effectief te bestrijden investeert de gemeente ook in preventie. Door preventief met biologisch bestrijdingsmiddel te spuiten en door het wegzuigen van nesten. Wethouder Jan Boersma van wijkbeheer laat in een reactie weten: "We kijken ook naar ideeën die in andere gemeenten al worden toegepast. Door het plaatsen van nestenkasten voor mezen of de bodems onder de bomen in te zaaien met specifieke soorten groen, kunnen de natuurlijke vijanden van de rups gestimuleerd worden. Er komt steeds meer kennis beschikbaar en onze medewerkers houden dat nauwlettend in de gaten."

De haren van de eikenprocessierups blijven nog lang actief en het is de verwachting dat Nederland nog jaren last blijft houden van de rups. De gemeente is actief bezig om te zorgen dat de overlast beperkt blijft voor de eigen burgers.