Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ilse: "Wat ben ik blij dat ik die bus ben ingestapt"

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Oktober is internationale borstkankermaand. Daarom besteedt DeMooiSonenBreugelKrant hier ook aandacht aan. In de zomerperiode heeft weer wekenlang de bus in Son en Breugel gestaan waar vrouwen vanaf 50 jaar voor het bevolkingsonderzoek terecht konden. Ilse Ras (50) deed voor de eerste keer mee aan dit bevolkingsonderzoek. Bij haar werd borstkanker geconstateerd.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Nietsvermoedend ondergaat Ilse dit bevolkingsonderzoek: "Ik had nergens last van. Ik ben fit, rook niet, eet gezond, ben geen binnenvetter. Drink wel af en toe een wijntje. Het was voor mij de eerste keer. Ik heb overigens geen moment getwijfeld of ik naar de bus moest gaan. Er zijn nog steeds vrouwen die dit bevolkingsonderzoek overslaan. Ik hoop dat ik met mijn verhaal vrouwen wakker schud. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Stel dat ik dit jaar niet was gegaan. Dan had het er over een jaar heel anders voor mij uitgezien."

De bevestiging: borstkanker
Ilse laat de foto's maken en is eigenlijk helemaal niet bezig met de uitslag. Op de dag dat ze met een paar vriendinnen een dagje naar de Biesbosch is, krijgt ze een telefoontje van haar huisarts. De huisarts meldt dat er op de foto's iets te zien is wat niet goed is en wat extra onderzoek in het ziekenhuis behoeft. En dan komt Ilse in een achtbaan terecht: "Er worden foto's gemaakt. En nogmaals foto's gemaakt. Er volgt een afspraak voor een punctie. Daar zag ik best tegenop. Ik wist dat het een pijnlijk onderzoek kon zijn. Gelukkig viel dat mee." Bij een punctie halen ze heel gericht verdacht weefsel weg. En toen volgde de bevestiging: ze hadden kankercellen gevonden. Ilse: "Ze hebben eerst de poortwachterklier in mijn oksel verwijderd. Gelukkig was die kankervrij. Daarna volgde nog een operatie om het zieke weefsel uit mijn borst te halen. Terwijl je borst open ligt, bestralen ze heel lokaal in je borst en maken daarna alles weer dicht."

Kankervrij
Alles gaat heel snel. Ilse: "Op 20 juni belde de huisarts. Drie maanden later was ik twee keer geopereerd, bestraald en nu kan ik alweer zeggen dat ik kankervrij ben. Ik heb zo'n geluk gehad dat ik bij het bevolkingsonderzoek eruit gevist ben. Ik moet er niet aan denken als ik pas volgend jaar in die bus terecht was gekomen. Ze hebben nu in een vroeg stadium de diagnose kunnen stellen en direct kunnen handelen." Ilse schiet nog iedere keer vol als ze mensen vertelt wat haar is overkomen. Ze is ook dankbaar dat door het bevolkingsonderzoek zo vroegtijdig borstkanker gediagnosticeerd kon worden.

Luister naar je gevoel
Ilse is spiritueel ingesteld en een gevoelsmens: "Misschien heb ik wel een wat andere kijk op ziek-zijn en ziek worden dan andere mensen. Ik heb best wel wat pittige jaren achter de rug. En ben geregeld over mijn grenzen gegaan. Ik geloof zelf dat als je niet goed naar je gevoel luistert dat je lijf daar dan op reageert. Of dat nou de reden is dat mijn lijf kankercellen aan heeft gemaakt? Ik weet het niet. Ik zie het voor mezelf wel als waarschuwing en een leermoment. Blijf dicht bij jezelf."

Eenzaam proces
Ilse heeft veel steun van haar vriend, heeft veel vrienden en fijne familieleden om zich heen die allemaal meeleven: "En toch is het ook een eenzaam proces wat je doormaakt. Iedereen snapt dat het een nare periode is, dat het onzeker is, dat er allerlei emoties zijn. Maar die ander weet niet hoe je je nou precies voelt. Welke gedachten er door je heen gaan. Ik ben niet bang geweest om dood te gaan. Maar aan de andere kant flitsen er toch soms wat gedachten door je heen. Die kun je ook niet onder woorden brengen. Dus de ander weet dat ook niet."

Geniet!
Na dit gebeuren staat Ilse wel anders in het leven: "Het maakt me zo bewust dat je iedere dag moet genieten van het leven. Op de een of andere manier geeft deze gebeurtenis ook juist vertrouwen in het leven. Je realiseert je hoe mooi het leven is. Ziek-zijn kan ook iets moois brengen. Ik ben me nog meer bewust geworden hoe ik met mezelf omga. Ik ben teveel over grenzen heen gegaan. Dat wist ik eigenlijk al wel. Maar dat laat ik me nu niet meer gebeuren."

Meedoen aan bevolkingsonderzoek
Ilse hoopt dat ze met dit verhaal de vrouwen die twijfelen of ze wel mee moeten doen met dit bevolkingsonderzoek aan het denken zet: "Ik heb het geluk gehad dat ze bij mij vroegtijdig borstkanker hebben ontdekt. Hoe zou het anders zijn afgelopen? Ik weet het niet. Ik had geen idee dat er iets mis was. Door het onderzoek ben ik binnen drie maanden geopereerd, bestraald en kan ik zeggen dat ik op dit moment kankervrij ben."