Voorzitter Willem van 't Geloof (l) en clubicoon Henk Scheepens
Voorzitter Willem van 't Geloof (l) en clubicoon Henk Scheepens Foto: Wil Feijen
Foto's

Bijna tachtig jaar clubliefde voor Henk Scheepens

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Ruim vijfenzeventig jaar is Henk Scheepens lid van voetbalvereniging SBC. Zijn grootste liefde Netty heeft er ook al zeventig jaar opzitten als trouwe kantinejuf. Samen met de huidige voorzitter Willem van 't Geloof blikt clubcoryfee Henk Scheepens terug op tachtig jaar SBC. De vele anekdotes uit de oude doos volgen elkaar snel op en anderhalf uur blijkt bijna niet voldoende om alles op te schrijven.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

De aanleiding voor dit amusante gesprek dient zich komend weekend aan op Schutterheide, het huidige voetbalbolwerk aan de Rooijseweg. Voorzitter Willem: "Zondag 6 oktober wordt daar het tachtigjarig jubileum groots gevierd. U bent van harte welkom om dit te vieren, samen met de 200 vrijwilligers."

Clubicoon
Met in totaal 1.150 SBC-leden kan er slechts één door het leven gaan als oudste lid. "Als menneke van zes jaar is mijn clubliefde ontstaan en mocht ik onder de arm van mijn vader mee naar het Schuttersveld, toen nog bij De Ossenkop", aldus het 84-jarige clubicoon. Met zijn zestien jaar als selectiespeler en zeventien jaar als begeleider van het eerste elftal is het een waar genot om prachtige verhalen op te halen met deze levende legende.

Clubkleuren
Op 6 oktober 1939 richtte kapelaan van Hussen de Voetbalclub SBC (Son en Breugel Combinatie) op. De voetbalgeschiedenis in het dorp dateert zelfs al van de Eerste Wereldoorlog, als zowel de Breugelse club VCB als de Sonse club SBS tegen militairen voetballen. De originele clubkleuren waren zwart geel, net als Vitesse. Alleen omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geen gele stof meer te krijgen was, moest de club uitwijken naar oranje met zwart.

Rollen binnen de club
Henk: "Mijn vader heeft vele verschillende rollen binnen de club vervuld. Ieder weekend was hij verantwoordelijk voor het invetten van de drie lederen voetballen. In die beginfase was het letterlijk met paard en wagen naar uitwedstrijden. Was het dichterbij dan sprongen de jongens bij elkaar achterop de fiets. Een fiets was in de oorlog namelijk, behalve voor de Duitse bezetter, niet voor iedereen weggelegd. Om die reden konden we bij uitwedstrijden soms gebruik maken van een vrachtwagen van de familie Klink uit Breugel. Als trots ventje mocht ik dan meerijden in de cabine."

Waterpomp
Het SBC-hoofdveld deed net na de bevrijding zelfs dienst als krijgsgevangenenkamp, omringd door hekken en militairen van de 101e Airborne divisie. Onder begeleiding gingen de Duitse gevangenen steevast hun eigen drinkwater in grote tonnen halen bij de waterpomp tegenover Café De Zwaan. Bij thuiswedstrijden betekende het veelal eerst molshopen verwijderen en na de wedstrijd moesten de spelers zichzelf buiten in een zinken emmer wassen.

Hulp van moeder
"Mijn moeder waste de voetbalshirts van de drie elftallen. In de beginperiode in een tobbe. Later was het broeder Gabriël die in het Sanatorium (nu Zonhove) de vuile tenues waste en aan de waslijn hing.

Jubileumwedstrijd
Tijdens het twaalf-en-half-jarig bestaan van de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging SBC werd in het klooster van de Zusters van Liefde (nu La Sonnerie) de dag van de jubileumwedstrijd gestart met gebed. In de volksmond stonden deze nonnen bekend als de 'Krengen van barmhartigheid'. De wedstrijddag werd voortgezet met een koffietafel en zelf meegebrachte boterhammen, waarna de jubileumwedstrijd pas afgetrapt kon worden.

Broodtrainer
Tegenwoordig spreekt men in het amateurvoetbal van broodvoetballers die voor een riante vergoeding worden aangetrokken. Destijds was het broodtrainer Sjef van Run uit Eindhoven (ex-international) die als één van de eerste broodtrainers door SBC werd ingehuurd. Letterlijk, want zijn vergoeding in natura was slechts brood en andere voedingsmiddelen.

Mijlpalen en successen
Met recht is Henk apetrots op de vele mijlpalen en successen binnen de roemruchte clubhistorie; driemaal promotie naar de tweede klasse en in 1976 het winnen van de KNVB-beker Zuid 1 als slechts vierde klasse amateurclub. In Roosendaal werd toen tegen de Zeeuwse club AXEL een historische en unieke prestatie neergezet.

Locatie Schuttersheide
De bouw in 1991 van de huidige locatie Schuttersheide betekende een knap staaltje teamwork, waarbij vele talenten binnen de club hun steentje hebben bijgedragen. Als lid van de bouwcommissie mocht Bill Huddleston Slater de eerste steen leggen. Nog steeds zijn deze coryfeeën, hoewel op leeftijd, actief bij de rijke clubgeschiedenis.

Koninklijke erepenning
Het jaar 1999 was uiterst memorabel met de uitreiking van een Koninklijke erepenning van de KNVB. In dat jaar werd tevens het zestigjarige bestaan gevierd, met als klap op de vuurpijl het kampioenschap!

Bezige bij
Henk: "Mijn leven lang heb ik vele rollen binnen deze prachtige club mogen vervullen. Langs de deuren contributie ophalen in de jaren vijftig, selectiespeler in de jaren zestig. Diverse trainers en begeleidingsrollen plus secretaris van het hoofdbestuur in de zeventiger jaren. Kantinebeheerder en voorzitterschap van het seniorenbestuur in de jaren tachtig. Veiligheidsfunctionaris en lid van de straatvoetbalcommissie in de jaren negentig. Aansluitend als lid van diverse jubileum- en sportparkcommissies. De laatste jaren ben ik vooral actief geweest als scout waardoor we vroegtijdig veel van onze jonge talentjes hebben opgespoord."

Trots
Zelfs vandaag de dag kan deze club trots zijn op de 32 spelers van een tweetal G-teams, twee dames senioren elftallen en twee junioren dames elftallen. Het geeft aan dat, naast een topsportbeleid, er binnen deze volksclub oog is voor iedereen. Als alle vrijwilligers en leden op deze wijze blijven samenwerken dan zullen de volgende tachtig jaar wederom voorbijvliegen.

Kijk voor meer informatie op www.Vvsbc.nl.

Vader Scheepens
Afbeelding
Het eerste voetbalteam van SBC in 1954. Staand v.l.n.r.: Piet van de Laar; Jo Blijs; Jan van Dinter; Jan Roovers; Toon van de Ven; Jan van den Bogaart; Zittend: Harrie van Lieshout; Marinus van Dinter; Max Raaymakers; Theo Verhagen; Han Ruis; Marius van Wijk; Henk Scheepens