Fietsen bij bushalte De Gentiaanlaan die in de bosjes gegooid zijn
Fietsen bij bushalte De Gentiaanlaan die in de bosjes gegooid zijn Foto: Ingezonden

Opnieuw fietsvernielingen bij bushalte

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Veel busreizigers zetten 's morgens hun fiets neer bij een bushalte, om vervolgens met de bus naar hun bestemming te gaan. Het is 's avonds de vraag of de fiets er nog staat en zo ja in welke conditie de busreizigers hun fiets aantreffen. Regelmatig komt het voor dat reizigers hun fiets vernield terugvinden, of erger, dat de fiets er niet meer staat.

Redacteur: Emmy Grit

"Woensdag 16 oktober was het weer raak", laat Nicolle Osinga boos weten. "Dinsdag 15 oktober heeft onze zoon zijn fiets bij de bushalte Gentiaanlaan gezet. Woensdagmiddag kwam hij terug en vond zijn vernielde fiets bij de halte. Ook bij de bushalte Wolfswinkel is het regelmatig raak dat daar fietsen vernield worden." De afgelopen maanden is al drie keer een fiets van het gezin moedwillig vernield of zelfs ontvreemd. Het gezin is zeker niet de enige gedupeerde. Dit blijkt uit de foto's die Nicolle aan de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant heeft toegestuurd. Op deze foto's zijn verschillende vernielde fietsen te zien. De vernielingen van deze week staan niet op zichzelf. Met grote regelmaat worden bij deze bushaltes fietsen vernield.

Aangifte
"Ik ben er helemaal klaar mee. Opnieuw een kostenpost die we nergens kunnen verhalen. Veel gezinnen worden gedupeerd door de vandalen. En waarom? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er iets gedaan moet worden. Camera's neerhangen met zicht op de fietsenstalling bij de bushaltes zou al een oplossing kunnen zijn. Vandaag hebben we aangifte gedaan bij de politie en we hebben er melding van gemaakt bij de BOA. Ik hoop dat er actie wordt ondernomen."

Reactie gemeente
"Er zijn bij ons geen meldingen bekend van het vernielen van fietsen op de locatie H. Veenemanstraat / Ovatonde. Wel zijn er in het verleden enkele meldingen geregistreerd over vernielingen op de Rooijseweg ter hoogte van SBC. De gemeente heeft toen preventief extra fietsnieten geplaatst, zodat mensen hun fiets goed vast kunnen zetten", laat Silvia van Nispen woordvoerster van de gemeente Son en Breugel in een reactie weten.

"Op basis van de recente vernielingen is ons advies aan inwoners: maak de fiets altijd zo goed mogelijk vast aan een 'fietsniet'. De kans op vernielingen is daarmee echt kleiner. Als er toch schade aan de fiets wordt toegebracht, adviseren wij om dit altijd bij de politie te melden. Dat kan online via politie.nl of via telefonisch via 0900-8844. Melden is belangrijk. Daarmee krijgen we inzicht in de aard en omvang van incidenten en kunnen we, zo nodig, maatregelen treffen."

Oproep
Boze Nicolle heeft een suggestie. "Wellicht kunnen inwoners die gedupeerd zijn door deze vernielingen hun krachten bundelen en gezamenlijk bij de gemeente aankloppen. Hoe moeilijk is het nu om camera's op te hangen, zodat er meer controle komt op deze plekken." Inwoners die zich hierin herkennen worden verzocht hun gegevens door te geven aan de redactie van deze krant via redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De redactie zorgt ervoor dat alle reacties aan Nicolle doorgestuurd worden. Zij neemt dan vervolgens contact op met de medegedupeerden.

Fiets vernield bij bushalte De Gentiaanlaan
Fietsen bij bushalte De Gentiaanlaan die in de bosjes gegooid zijn