De initiatiefneemters Marieke (l) en Leonie (r)
De initiatiefneemters Marieke (l) en Leonie (r) Foto: Wil Feijen

Afscheidsbeurs geeft een idee van de vele mogelijkheden

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Doodgaan hoort bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Toch rust er nog steeds een taboe op de dood en op alles wat erbij komt kijken. Veel mensen willen er niet mee bezig zijn en weten niet wat er allemaal mogelijk is. Daar moet verandering in komen, vinden Leonie van den Tillaart van Leonie van den Tillaart uitvaartverzorging en Marieke van Lieshout van Bijzonder-Jij. Beide dames zijn de initiatiefnemers van de Afscheidsbeurs Son en Breugel, die op 3 november voor de eerste keer wordt gehouden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Leonie is uitvaartonderneemster in Son en Breugel, Marieke is ritueelbegeleidster. Bijna drie jaar geleden kwamen zij op elkaars pad en tegenwoordig werken ze regelmatig samen. Leonie: "Afscheid nemen van een dierbare blijft moeilijk." Als uitvaartbegeleidster staat Leonie mensen bij rondom het overlijden. "Er is zoveel mogelijk, zowel voor als na de dood. Veel mensen weten dit niet. In alle aspecten van het afscheid nemen is er een keuzemogelijkheid, die altijd bespreekbaar is. Met de Afscheidsbeurs willen we laten zien wat er zoal mogelijk is."

Regie zelf in handen nemen
Mensen zijn vaak verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij voor een begrafenis of crematie en zij gaan ervan uit dat deze maatschappij het afscheid moet regelen. Leonie: "Dat hoeft niet. Nabestaanden mogen zelf een uitvaartverzorger kiezen. Vaak weten mensen dit niet." Als Leonie in beeld komt bij de nabestaanden, ontzorgt zij de familie door samen het afscheid voor te bereiden en ze regelt alles hiervoor. "Het komt voor dat familie zelf de regie in handen neemt, de teksten voor het afscheid maakt en de muziek uitzoekt. Er zijn ook situaties waarin nabestaanden dat lastig vinden." Marieke: "In dit soort situaties neemt Leonie contact met mij op. Ik ga dan in gesprek met de mensen om wie het gaat en samen komen we tot een afscheidsceremonie die helemaal past. Soms is er zelfs vóór het overlijden gelegenheid voor een gesprek. Het levensverhaal, ondersteund met beeldmateriaal, loopt als een rode draad door de ceremonie."

Dertig bedrijven
Met de Afscheidsbeurs willen Leonie en Marieke de bezoekers laten zien wat er allemaal mogelijk is, zowel voor de dood als erna. Leonie: "Er staan dertig bedrijven op deze beurs. Deze bedrijven hebben allemaal iets te maken met het naderende afscheid, het overlijden, de afscheidsceremonie en de herinnering aan de overledenen. Zo zijn er de WensAmbulance Brabant, Bijna Thuis Huis Son en Breugel, mantelzorgondersteuning en een levensverhalen filmer. Maar ook bloemisten, rouw- en verliesbegeleiding, kistleveranciers, een natuurbegraafplaats, een afscheidsfotograaf, herinneringskunst, grafmonumenten, rouwvervoer, een drukkerij, de lokale krant, en een notariskantoor.

Bespreekbaar maken
"Jong en oud krijgt met de dood te maken. Laat je van tevoren informeren wat de mogelijkheden zijn. Mensen doen er zo luchtig over. Ze weten vaak niet wat een dierbare voor wensen heeft. Praat er van tevoren over met elkaar, maak het bespreekbaar", aldus beide dames. Door het organiseren van deze beurs willen Leonie en Marieke op een laagdrempelige en vriendelijke en manier meer bekendheid geven aan alles wat met het afscheid van het leven te maken heeft.

Anders
"Ieder afscheid is anders, ieder gezin en familie is anders en ieder budget is anders. Daarom is het fijn dat er veel keuzemogelijkheden zijn. Wij denken hier heel graag in mee en willen voor de nabestaanden een mooi afscheid maken dat herkenbaar, passend, warm en persoonlijk is."

Informatie
De Afscheidsbeurs wordt op 3 november gehouden in Het Vestzaktheater. Bij binnenkomst ontvangen de bezoekers een boekje waar alle bedrijven in benoemd worden. Tevens krijgen de bezoekers een tasje voor de informatie die ze bij de verschillende stands kunnen meenemen. De beurs is gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.afscheidsbeurssonenbreugel.nl.