Een steenuil op weg naar zijn prooi
Een steenuil op weg naar zijn prooi Foto: Ingezonden

Een record aan jonge uilen in het buitengebied

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In Brabant zorgen meer dan 350 vrijwilligers en ruim 5.000 gastgevers voor de bescherming van de kerkuil, de steenuil en de ransuil. Recent is daar ook de bescherming van de oehoe bijgekomen die in Brabant letterlijk voet aan de grond heeft gekregen.

Vier van die driehonderdvijftig vrijwilligers werken aan de bescherming van de uilen in het mooie buitengebied van Son en Breugel. Het is mooi om te zien dat dit werk zijn vruchten afwerpt. In tegenstelling tot veel andere boerenlandvogels zijn deze uilen uit de gevarenzone gehaald. Dat kan ook niet anders met een broedresultaat van 136 eieren waaruit 120 jonge uilen zijn uitgekomen. Een nieuw record. Dit is echter geen reden om gas terug te nemen.

Er is jarenlang hard gewerkt om deze relatief 'veilige' positie van de uilen te waarborgen en daar blijft de uilenwerkgroep zich natuurlijk voor inzetten. Samen met de gastgevers. Zonder hen zou de werkgroep dit werk niet kunnen doen. Nestkasten van Brabants Landschap worden bij eigenaren van het erf op kansrijke locaties opgehangen, gecontroleerd en schoongemaakt. Het is altijd weer mooi om samen met de gastgevers de jongen te volgen totdat ze succesvol zijn uitgevlogen.

"Maar met meer dan 70 kasten die wij beheren, kunnen wij altijd wel een paar extra handen gebruiken", vertelt Lonneke van Soest van de Uilenwerkgroep. "Vind je uilen ook zo'n prachtige beesten? Ligt jouw hart ook bij de natuur en wil je graag een steentje bijdragen aan de bescherming daarvan? Als je ook nog op een hoge ladder durft te staan, graag een kopje koffie met onze gastgevers drinkt en vooral in mei en juni genoeg tijd hebt, neem dan contact met ons op. Wie weet kun je snel al met ons op pad en 'onze' uilen een handje helpen. Stuur een mail naar ivnsonenbreugel@dse.nl en wij nemen contact met jou op."

Zaterdag 26 oktober is de Nacht van de Nacht. De wintertijd begint en het is weer een uurtje eerder donker. Tijdens de wandeling van het IVN in het donker zal er ook speciaal aandacht zijn voor de uilen. Meer informatie vind je op de website van IVN Son en Breugel.

V.l.n.r.: Lonneke van Soest, Bert van Oosten, Paul van Amelsfort en Erwin Deckers