Een beeld van vroeger in Son
Een beeld van vroeger in Son Foto: Heemkundekring Son en Breugel

Toentertijd;Zekerheid geeft rust

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - In de negentiende eeuw schieten levensverzekeringsmaatschappijen en begrafenisverzekeraars als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben vaak namen die niets aan duidelijkheid overlaten, zoals 'Gedenk te sterven', 'Zorg voor den dag dien gij niet beleeft' en 'Leeniging bij smart, is balsem voor het hart'.

Een laatkomer op deze verzekeringsmarkt was het Sonse bedrijf met de fraaie naam 'Zekerheid geeft rust'. De maatschappij werd in 1890 opgericht bij acte en verleden door notaris J.B. van Erp te Son en Breugel. Voorts zouden geestelijke en burgerlijke autoriteiten hun goedkeuring hebben gegeven (namen werden echter niet genoemd). Het maatschappelijk kapitaal bedroeg f. 20.000. Als directeur trad op Martin Faassen. Verder waren er drie commissarissen, te weten W. Verro, C. Ebben en W. van Eupen. De heren Faassen en Verro zijn in deze regio niet bekend. Cornelis Ebben echter wel, hij was zes jaar burgemeester van Son en Breugel geweest en zou ruim veertig jaar gemeentesecretaris zijn. Wilhelmus van Eupen was boekdrukker en boekhandelaar in Sint-Oedenrode. De maatschappij was vooral actief in Noord-Brabant en het noorden van Limburg en werkte met agenten die de verzekeringen afsloten.

De eerste keer dat 'Zekerheid geeft rust' in het nieuws kwam, was niet bijzonder positief. Op 6 november 1890 maakte levensverzekeringsmaatschappij 'Amsterdam' bekend: "…dat de Maatschappij zich ontheven acht van al hare verplichtingen tegenover de leden, vroeger tot het Agentschap van den Heer GREMME behoord hebbende, en welke zijn overgegaan tot het sedert eenige weken opgerichte fonds 'Zekerheid geeft rust' te Son en Breugel." Een paar dagen later waarschuwde 'Amsterdam' haar leden opnieuw: "…dat alle leden die zich wensen aan te sluiten bij de Maatschappij. zonder Koninklijke goedkeuring, onder den naam 'Zekerheid geeft Rust', zich uitdrukkelijk op de hoogte stellen bij wie zij hun zuur verdiende penningen verzekeren." Het Sonse bedrijf was blijkbaar nogal agressief in de verzekeringsmarkt gestapt door een deel van het klantenbestand van 'Amsterdam' over te nemen. Het bedrijf was kennelijk ook niet koninklijk goedgekeurd. Hoewel zo'n goedkeuring niet veel voorstelde, was het ontbreken ervan duidelijk geen pré.

Op 13 januari 1892 werd 'Zekerheid geeft rust' bij koninklijk besluit goedgekeurd. Althans dat beweerde de maatschappij in hun advertentie (navraag bij de Koninklijke Bibliotheek leverde niets op). In ieder geval had de maatschappij de behoefte per advertentie de goegemeente te laten weten hoe betrouwbaar ze is. Op 17 januari 1892 plaatste ene M. Peters uit Tilburg een annonce waarin hij zijn dank uitspreekt aan 'Zekerheid geeft rust' (zie afbeelding). De advertentie kwam natuurlijk uit de koker van 'Zekerheid geeft rust' zelf. Dat de vader van Peters, Janssen heet, maakte het geheel er niet geloofwaardiger op. Een half jaar later werd de agent voor Tilburg en omstreken, M. de Jong, om gewichtige reden ontslagen. Of er een verband is tussen de gefingeerde dankbetuiging en het ontslag is niet duidelijk. Blijkbaar had de maatschappij na deze affaire er behoefte aan om haar naam weer wat op te poetsen. Op 1 september 1892 verscheen in een Tilburgse krant weer een advertentie waarin zo'n veertig met name genoemde personen hun dank betuigden wegens ondervonden behandeling en spoedige uitbetaling. De namen maakten een betrouwbare indruk maar nu spreekt de advertentie ineens over een maatschappelijk kapitaal van f. 2.000.000, dus liefst 100x zoveel als eerder aangekondigd. Was het een foutje of een 'bewuste vergissing'?

In 1893 waren er diverse incidenten die de verzekeringsmaatschappij geen goed deden. Meerdere agenten werden ontslagen of namen zelf ontslag. Agent J. Dings uit Well (Limburg) probeerde door valsheid in geschrifte de maatschappij op te lichten; hij werd veroordeeld tot één jaar cel. Na 1893 gaf 'Zekerheid geeft rust' weinig tekenen van leven meer. Waarschijnlijk ging de maatschappij dat jaar failliet. In 1898 betoogde een inwoner van Deurne in het blad De Zuid Willemsvaart dat het label 'koninklijk goedgekeurd' weinig waarde had en hij verwees daarbij naar de maatschappijen 'Zekerheid geeft rust' en 'Amsterdam' die: "…al lang naar de maan zijn en in het stof verzonken."

Afbeelding
Ingezonden 7 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 17 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 21 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 22 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen gisteren Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel