Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Julia North winnaar voorleeswedstrijd

Algemeen Jeugd

Son en Breugel - De Nationale Voorleeswedstrijd is donderdag 13 februari voor de 26e keer gehouden. Deze is bedoeld om het leesplezier van leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool te stimuleren. De basisscholen die zich aanmelden, organiseren de voorleeswedstrijd op hun school. De schoolwinnaar doet vervolgens mee aan de plaatselijke ronde die door de bibliotheek georganiseerd wordt.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Op 13 februari kwamen vijf voorlezers van vijf basisscholen uit Son en Breugel naar de bibliotheek in het Vestzaktheater. De groep van de leerling die voorleest was ook meegekomen, evenals ouders en grootouders. Hanneke Grootenboer van bibliotheek Dommeldal: "De voorlezers mochten hun boek introduceren en vertellen waarom ze dit boek uitgekozen hadden. Daarna mochten deze leerlingen maximaal vijf minuten voorlezen, hetgeen beoordeeld werd door een jury."

De jury
De jury bestond dit jaar uit Monique Wouters van De Traverse, Marieke Schoenmakers van LEVgroep en burgemeester Hans Gaillard, die tevens voorzitter was. Jurylid Marieke: "Ik was dit jaar voor de tweede keer jurylid tijdens de voorleeswedstrijd en vind het ontzettend leuk om te zien hoe de deelnemers vol passie uit hun favoriete boek voorlezen. In lezen zit zo veel: je kunt lekker je zinnen verzetten, je mee laten voeren in het verhaal en je fantasie de vrije loop geven. Er is zo veel wat moet, maar met lezen zit je even in een andere wereld."

Criteria
Nadat alle voorlezers aan de beurt waren geweest, trok de jury zich terug voor overleg. Tijdens het overleg werd een optreden verzorgd door Desiree Hornikx van theater Friponne. De voorlezers werden op een aantal criteria door de jury beoordeeld. Zo let de jury bijvoorbeeld op of de juiste intonatie wordt toegepast en of de toon bij het verhaal past. Verder wordt gekeken of de emotie goed wordt overgebracht, het leestempo goed is en of de voorlezer uit het boek opkijkt. Als laatste criterium wordt het gebruik van het aantal stemmetjes beoordeeld. Marieke: "De voorlezer mag niet te veel stemmetjes gebruiken."

Brabantse halve finale
Nadat alle plus- en minpunten genoteerd en bij elkaar opgeteld waren, werd Julia North van basisschool De Ruimte als winnaar uitgeroepen. Zij mag 7 maart meedoen aan de Brabantse halve finale die in Goirle wordt gehouden. De winnaar van de Brabantse halve finale gaat door naar de Brabantse finale en eventueel nog naar de landelijke finale.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding