Logo mooisonenbreugel.nl
Inenting (archieffoto)   | Fotonummer: f8b717
Inenting (archieffoto) (Foto: Ingezonden)
Algemeen / Son & Breugel

Kinderopvangcentra mogen straks niet-gevaccineerde kinderen weigeren

Son en Breugel - Voor het initiatiefwetsvoorstel van D66 dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren, is inmiddels een Kamermeerderheid. Zowel voor de kinderdagverblijven in Son en Breugel als voor de ouders die gebruikmaken van kinderopvang is dit goed nieuws.

Redacteur: Emmy Grit

In 2019 was er nog geen verplichting om kinderen deel te laten nemen aan het vaccinatieprogramma. Door verschillende uitbraken van mazelen bij kinderen op een crèche in Den Haag laaide de discussie over het verplicht vaccineren van kinderen weer op. De landelijke politieke partijen bogen zich de laatste maanden over een wetsvoorstel dat kinderopvangorganisaties de ruimte moet geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Overstag
Voordat een aantal politieke partijen overstag ging, moest D66 een tweetal punten wijzigen. In het nieuwe voorstel is aangepast dat kinderen die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden, niet op de opvangorganisaties geweigerd mogen worden. De tweede aanpassing is dat de wet na twee jaar geëvalueerd moet worden. Met deze aanpassingen staan VVD, PvdA, PVV en Forum voor Democratie achter dit wetsvoorstel.

Toepassen
Annemiek Wilhelm van Kinderdagverblijf Piggelmee laat in een reactie weten dat ze positief tegenover het wetsvoorstel staat. Annemiek: “We wachten af totdat alles definitief is. Mochten ouders een kind aanmelden dat niet gevaccineerd is, dan gaan wij de nieuwe wet toepassen.”

Verandert niets
Voor Kinderopvang Op de Hoek verandert er niets door dit wetsvoorstel. Marlies Koog, een van de eigenaren van deze kinderopvang, vertelt: “Het is een prima voorstel dat kinderdagverblijven de mogelijkheid krijgen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Ouders kunnen nu een bewuste keuze maken. Wij hebben het initiatiefvoorstel met ons team besproken en wij hebben de ouders laten weten dat er voor ons niets verandert; ieder kind, tussen twee en vier jaar, is bij ons welkom.”

Maatregelen 
Door de medewerkers van Kinderopvang Op de Hoek worden wel extra maatregelen genomen als een kind krentenbaard, waterpokken of een andere kinderziekte heeft. Marlies: “Dit doen we altijd al, dus hier verandert ook niets in. Wij bieden maatwerk en we denken graag met de ouders mee en komen dan tot de beste oplossing. Soms geven we het advies dat kinderen beter een week thuis kunnen uitzieken.”

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>