Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: studio Dees

Jeugd blijft gevaarlijk doorgeefluik

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De ouderen en zwakkeren in onze gemeente ondervinden als eersten de fatale gevolgen van een virusinfectie. Toch is het juist een geheel andere groep die voor hen onbewust een groot risico vormt. De jeugd kan heel de wereld aan en is zich niet altijd bewust van risico’s. Ze zien vooral hun kortetermijnkansen schoon en begrijpen het principe van elkaar besmetten nog onvoldoende. Meer dan gemiddeld hebben juist zij de meeste sociale contacten waarbij verspreiding van een virus vrij eenvoudig is. “Hoe kan het dat ik oma besmet als ik buiten aan het chillen ben met mijn matties?”, aldus een puber afgelopen week op het trapveldje bij SBC.

Redacteur: Ivo van Hoek

Zoals altijd verzamelde de jeugd zich ook de afgelopen weken rondom speeltuintjes, bushokjes of op sportvelden om lekker te hangen en samen even te ontspannen. Helemaal niks mis mee natuurlijk als er niks vernield wordt en de overlast beperkt blijft. Toch is daar afgelopen week nadrukkelijk een wel heel groot probleem bij gekomen: een onbeheersbaar spook dat luistert naar de naam COVID-19.

Uit de hand gelopen
Omdat de lessen zich nog louter thuis afspelen via online lesprogramma’s heeft de jeugd meer tijd en terecht de behoefte om elkaar buiten school te treffen. Omdat er geen totale lock-down is, liep het afgelopen dagen echter uit de hand op het terrein van voetbalclub SBC. Ondanks dat de sportverenigingen, net als bijvoorbeeld HTC, op slot zijn gegaan, hadden de BOA’s hun handen vol om grote groepen hangjongeren te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Vorige week woensdag kwamen zelfs meer dan honderd jongeren op het trapveldje bijeen. Meermaals per dag surveilleren de BOA’s om juist dergelijke grote groepen erop te wijzen dat zoiets nu gevaarlijk en zelfs verboden is. Ook op de website van SBC doen ze een dringend beroep aan de jongeren om af te zien van het massaal verzamelen (op verboden terrein).

Juist het gegeven dat overdraagbaarheid mogelijk is zonder dat je zelf ziek bent, maakt het vooral voor ouderen en jongeren lastig om zich te houden aan de almaar aangescherpte regels vanuit de overheid. Het lijkt logisch om een dergelijk onzichtbaar gevaar te bagatelliseren, maar er ligt een schone taak voor de ouders om met hun kinderen daarover in gesprek te gaan.

Mark Rutte deed afgelopen week al een dringend beroep om op elkaar te letten en samen ervoor te zorgen dat het collectief een positieve bijdrage levert aan het bezweren van deze crisis. Een simpele eerste stap is om onze kinderen, de hulpbehoevenden en onze oudjes mee te nemen in dit lastige proces. Open en eerlijk het gesprek aangaan en uitleggen waarom er zulke drastische maatregelen nodig zijn, helpt hopelijk om dit probleem tijdig in te dammen. Meer nog dan het kijken in een glazen bol zal ons gezond boerenverstand helpen bij het bepalen van de juiste richting.

In onze mooie gemeente zijn meer burgers miljonair dan dat er corona-geïnfecteerden rondlopen. Maar door de malaise op de beurs wordt die eerste groep al drastisch kleiner. Met elkaar kunnen we er hopelijk voor zorgen dat het aantal mensen in de tweede groep, de geïnfecteerden, niet explosief blijft stijgen.