Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 117c16
Foto: Adrie Neervoort

Een uurtje korter slapen

Son en Breugel - In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart wordt de klok weer een uur vooruitgezet. Dan staat de klok weer in ‘de zomertijd’. Waarom wordt de klok eigenlijk verzet? De reden van het verzetten van de klok zit in de zomertijd. De wintertijd is eigenlijk de 'echte' tijd die indertijd is afgesproken. In de lente wordt de klok weer een uurtje vooruitgezet, waardoor men spreekt van zomertijd.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is, terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en later weer onder te gaan. Het effect is dat het 's morgens langer donker blijft en ’s avonds langer licht. Het bezuinigen op de energiekosten speelt tevens een rol, al is het effect daarvan nog steeds zeer omstreden.


De zomertijd is al een oud begrip. In 1907 werd er in Engeland voor het eerst over nagedacht. Tot 1943 werd in Nederland een aantal jaar waarin de zomertijd werd ingesteld, zoals tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1973 was er de oliecrisis, hierdoor kwamen er veel energiebesparende maatregelen. Dit was voor veel landen de aanleiding om de zomertijd in te voeren. Toch duurde het nog tot 1976 toen Frankrijk als eerste Europees land de zomertijd invoerde. Veel landen, waaronder Nederland, volgden het jaar daarop.

Dat is dus de reden dat u in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart een uurtje korter kunt slapen.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>